Откраднаха картина на Ван Гог от музей в Амстердам

30-03-2020

Картина на Ван Гог е открадната от музей край Амстердам в нощта срещу понеделник, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Платното 'Градината на енорейския свещеник в Нюнен през пролетта на 1884 г.' е задигнато от неизвестни, които са успели да проникнат с взлом в неработещия през последните дни заради коронавируса музей 'Сингър Ларен'. Картината е била взета под наем от музея на Грьонинген.

'Шокиран и невероятно ядосан съм от случилото се', каза на пресконференция директорът на музея Ян Рудолф де Лорм. 'Тази красива и вълнуваща картина на един от най-великите ни художници е открадната, отнета е от обществото. Това е много лошо за музея в Грьонинген, много лошо е за музея 'Сингър', но е ужасно за всички нас, защото изкуството съществува, за да бъде виждано и споделяно с нас, да вдъхновява и да ни успокоява, особено в тези трудни времена', добави той.

Полицията съобщи, че крадецът или крадците са счупили стъклена витрина, за да проникнат в музея. Това задействало аларма, но когато полицията пристигнала на място, картината била изчезнала и нямало и следа от този, който я задигнал. Следователи разпитват обитатели на съседни сгради, проучват се видеозаписи.

Преди да бъдат въведени ограничителните мерки заради пандемията, в музея бе изложена експозицията 'Огледало на душата. От Тороп до Мондариан', подготвена съвместно с Райксмузеум.

В музея 'Сингър Ларен' е изложена личната колекция на американците Уилям и Ана Сингър, съдържаща предимно творби на неоимпресионизма, експресионизма и кубизма.

Музеят не за пръв път е атакуван от крадци. През 2007 г. бяха задигнати седем скулптурни творби от градината му, сред които и бронзово копие на 'Мислителят' на Огюст Роден. Няколко дни по-късно скулптурата бе открита, но с липсващ крак.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 19-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83594 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28431 BGN
  • chf 1 CHF = 2.02049 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net