Нов литературен клуб в София

18-03-2020

Как един генетик и един икономически анализатор създават литературен клуб? Вероника Стефанова и Даниела Марчева наскоро организираха първото събитие на новия литературен клуб The Book Club - Sofia.

Даниела разказва, че идеята се появява много спонтанно:
„Зароди се заради общата ни любов към книгите. Ние работихме заедно и в офиса всеки беше с книга под ръка. Питахме се – ти какво четеш? Дай да ти препоръчам нещо? Може би тази книга ще ти хареса“.

„Предложих да излезем извън офиса, на място, което е по-уютно и по-приятно. Така се зароди нашият клуб, който вече е на година“, допълва Вероника Стефанова.

„Първите срещи бяха доста спонтанни. В свободен ден, когато имаме време излизахме двама-трима души и си говорихме за книга, която всеки чете. Месец след месец хората започнаха да разбират за това нещо, събирахме се все повече и повече“.

В момента в клуба членуват 35 – 40 души

Първото им събитие е посветено на книгата на Никола Чалъков „Изпитанието на Розара“.

Посрещнало се с интерес от аудиторията, раздавали се автографи и се задавали въпроси. Това дава стимул на младите дами да продължават да градят клуба. Според Вероника много автори са отворени към подобни инициативи. Такъв е и Никола Чалъков, който сам намерил момичетата чрез публикациите им в Инстаграм.

„Всеки иска да чете, всеки иска да бъде четен“

Според Вероника Стефанова хората все повече четат. В градския транспорт вижда повече хора с книги, отколкото с телефони. Даниела Марчева потвърждава, че има интерес към книгите и това е много радващо. Целта на клуба е да се насочи интереса на хората към изкуството, литературата и културата.Обменни курсове на БНБ за днес 19-06-2021

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.64383 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.27992 BGN
  • chf 1 CHF = 1.78762 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2021 BulNews.Net