Националнатa библиотека вече е по-достъпна за хората със специфични нужди

11-02-2020

Националната библиотека 'Св. Св. Кирил и Методий' вече разполага със специализиран кът за хора със специфични потребности. Той беше представен официално днес и е финансиран от Агенцията за хората с увреждания.

Това не е първият проект, който Националната библиотека и Агенцията за хората с увреждания реализират заедно. До момента, за по-малко от две години на сътрудничество, в библиотеката са оборудвани работни места за близо 20 човека с увреждания, вече има асансьор, който позволява достъп до втория етаж, както и специализирано санитарно помещение.

От Националната библиотека съобщиха, че настоящият проект за специализиран кът е реализиран в рамките на по-малко от четири месеца, след средата на октомври миналата година, когато е подписан договорът с Агенцията за хората с увреждания.   Благодарение на него библиотеката вече е достъпна, както за хора с двигателни проблеми, така и за незрящи.

На стълбището е монтиран мобилен стълбищен подемник, който за разлика от съществуващата рампа, може да повдигне инвалидна количка. Самият кът е разположен на най-комуникативното място в библиотеката - в непосредствена близост до централния вход.

На място се намират две адаптирани бюра за хора с колички, както и специализиран софтуер, който сканира документи и ги превръща в реч. Така на практика всяка книга в библиотеката вече може да бъде 'прочетена' и от хората със затруднено зрение.

Засега няма официална статистика колко от читателите на Националната библиотека са със специфични нужди, но очакванията са те да се увеличат след новосъздадените условия. Идеята е вбъдеще да бъдат изградени подобни кътове и в читалните.

От Националната библиотека напомнят и за предложението си за безплатни читателски карти за хора със специфични нужди, които се издават след предоставяне на ТЕЛК (експертиза за трайно намалена работоспособност).

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 16-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.8387 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28913 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01383 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net