Националнатa библиотека вече е по-достъпна за хората със специфични нужди

11-02-2020

Националната библиотека 'Св. Св. Кирил и Методий' вече разполага със специализиран кът за хора със специфични потребности. Той беше представен официално днес и е финансиран от Агенцията за хората с увреждания.

Това не е първият проект, който Националната библиотека и Агенцията за хората с увреждания реализират заедно. До момента, за по-малко от две години на сътрудничество, в библиотеката са оборудвани работни места за близо 20 човека с увреждания, вече има асансьор, който позволява достъп до втория етаж, както и специализирано санитарно помещение.

От Националната библиотека съобщиха, че настоящият проект за специализиран кът е реализиран в рамките на по-малко от четири месеца, след средата на октомври миналата година, когато е подписан договорът с Агенцията за хората с увреждания.   Благодарение на него библиотеката вече е достъпна, както за хора с двигателни проблеми, така и за незрящи.

На стълбището е монтиран мобилен стълбищен подемник, който за разлика от съществуващата рампа, може да повдигне инвалидна количка. Самият кът е разположен на най-комуникативното място в библиотеката - в непосредствена близост до централния вход.

На място се намират две адаптирани бюра за хора с колички, както и специализиран софтуер, който сканира документи и ги превръща в реч. Така на практика всяка книга в библиотеката вече може да бъде 'прочетена' и от хората със затруднено зрение.

Засега няма официална статистика колко от читателите на Националната библиотека са със специфични нужди, но очакванията са те да се увеличат след новосъздадените условия. Идеята е вбъдеще да бъдат изградени подобни кътове и в читалните.

От Националната библиотека напомнят и за предложението си за безплатни читателски карти за хора със специфични нужди, които се издават след предоставяне на ТЕЛК (експертиза за трайно намалена работоспособност).Обменни курсове на БНБ за днес 01-12-2020

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.63258 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.17689 BGN
  • chf 1 CHF = 1.80444 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2020 BulNews.Net