Издадоха първия Санскритско-български речник

22-10-2014

Първото издание на „Санскритско-български речник“ (ИК „Изток-Запад“) е вече факт. Той е резултат от труда на видния лингвист и литератор проф. д-р Рама Кришна Каушик и съдържа най-употребяваните думи с основните им значения на двата езика.

В речника има единайсет хиляди думи, предимно от класическия санскрит. Може да бъде полезен на читателя и при изучаването на основните класически и епически произведения на индийската литература като „Махабхарата“, „Рамаяна“, „Панчатантра“ и др. Включени са най-употребяваните термини от граматиката, философията, астрономията и други науки. Дадени са също собствените имена на най-известните герои от епическите и класическите произведения, на мъдреци, учени и пр. Включени са също голям брой имена на растения, животни и географски обекти в Индия.

Проф. Каушик е изтъкнат индийски лингвист. Той е основател на Катедрата по индология и пръв преподавател по санскрит в СУ „Св. Климент Охридски“ и в Националната гимназия за древни езици и култура „Константин-Кирил Философ“. Професорът е превел на български религиозно-философската поема „Бахгавадгита“ и „Рамайана“ за деца. Автор на „Граматика на санскрит“, публикувал е много лингвистични трудове в Индия, за които е удостоен с авторитетни награди. В момента големият приятел ВВ на България (роден на 1.VI.1938 г.) е научен сътрудник към най-големия университет в света – „Индира Ганди Опън Юнивърсити“. Съветник и сътрудник на „Националния институт на отворените училища“.

Санскрит принадлежи към индоиранската група на индоевропейското езиково семейство. Днес един от 20-те официални езици в Индия, той винаги е имал особен статут в историята на индийската цивилизация. В течение на повече от две хилядолетия санскрит доминира в културния живот на страната като език на най-образованите слоеве на обществото, език на брахманската каста и на основните философско-религиозни учения, на науката и изящната словесност.

Санскрит е оказал влияние и върху народните диалекти, а оттам и върху съвременните официални езици в Индия (които включват над 60% думи от санскритски произход). В наши дни в Индия на санскрит се издават вестници и списания, публикуват се изследвания във всички научни области, създават се нови оригинални художествени произведения, излъчват се емисии по радиото и телевизията.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 07-05-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82822 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2865 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00413 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net