Разкритията около гробницата в Амфиполис продължават

16-09-2014

Продължават уникалните разкрития при гробницата в Амфиполис в района на Серес. Все още не е потвърдена коя високопоставена историческа личност е погребана на това място, но археолозите вече се обединяват около мнението, че това не е Александър Македонски.

Всяко следващо разкритие на археолозите опровергава част от хипотезите и поражда нови. Последно са намерени изваяни мраморни фигури на женски тела – кариатиди, облечени в хитони. Според някои гръцки археолози подобни фигури, но не скулптури, а стенен релеф, са познати само от тракийската гробница в разградското село Свещари. Съществува хипотеза за връзка между двата паметника на тракийската култура. Това съобщи кореспондент на БНР от Гърция.

Разкопките в Амфиполис, привлякоха вниманието на света. На обекта пристигат светила в областта на археологията и никой досега не дава категорично мнение на кого би могло да принадлежи гробната могила. Размерите и архитектурата на гробницата я правят уникална.

Всички експерти досега са категорични, че в Амфиполис не е гробът на Александър Македонски. Все още не са достигнали до саркофага, както и до даровете, оставени в гробницата. Все по-вероятна на специалистите изглежда възможността разкопките да намерят гроба на съпругата на Александър Македонски – Роксана и синът му Александър V.

Поради силния интерес около разкопките се стичат хиляди посетители. Много от българските туристи също пътуват през Амфиполис. Министерството на културата поиска засилена охрана от властите. Полицаи охраняват денонощно мястото. Световни телевизионни медии имат постоянно екипи в близост до разкопките.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 17-05-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.80361 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28258 BGN
  • chf 1 CHF = 1.98461 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net