Честваме 90 години от рождението Татяна Лолова

10-02-2024

На днешната дата, 10 февруари, Татяна Лолова щеше да навърши 90 години. По този повод в памет на голямата актрисата са организирани редица събития.

На 10 февруари от 18,30 ч.  в кино на 'Одеон'ще е премиерата документалния филм 'Последният спектакъл' на Калояна Климентова и Георги Тошев. Той събира архивни кадри и снимки, разказващи за забележителния житейски и творчески път на актрисата, както и за последните месеци от живота й. 

Включени са и кадри от емблематични филми с нейно участието на Татяна Лолова. Във филма ще видим съпруга й Светослав Светославов-Славе, актьорите Койна Русева и Велислав Павлов, режисьора Илиян Джевелеков, певеца Орлин Горанов, продуцента Игор Марковски и др.

След прожекцията ще бъде представена новата книга 'Татяна Лолова от А до Я. Бележки, мисли, снимки' - съставителство и редакция Георги Тошев. Тя включва скица на актрисата от Греди Асса, неразказани истории и над 70 снимки от архива й, предоставени на Георги Тошев, както и хронологичен списък с избрани нейни роли в киното и театъра. 

Входът за събитието в кино 'Одеон' е свободен.

На 13 февруари от 19,30 ч. в Сатиричния театър Националната програма 'Татяна Лолова на 90 години' ще продължи със спектакъла 'Празнуваме Татяна Лолова'. 
Актриси от различни поколения ще  ще изпълнят части от популярни монолози от пиеси, в които е участвала Татяна Лолова. 

'Празнуваме Татяна Лолова' е по идея на Георги Тошев, а режисьор е Калин Сърменов. Участват Силвия Лулчева, Йорданка Стефанова, Александра Сърчаджиева, Стефания Кочева и др. Във фоайето на театъра ще бъде подредена изложба с фотографии 'Татяна Лолова и Сатирата'. 

Входът за спектакъла е с билети.

Национална програма 'Татяна Лолова на 90 години' ще представи в следващите седмици пътуващ спектакъл и изложба, създаването на официален сайт за актрисата, който да събере в електронен архив фотографии, роли, интервюта, бележки, скици, лични дневници и други материали, свързани с живота и професионалния й път в киното и театъра. 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 29-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82549 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2837 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00003 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net