Филмови и телевизионни сценаристи излизат на протест

14-06-2023

Филмови и телевизионни сценаристи излизат на протест пред парламента.

Проявата на недоволство е в знак на солидарност с американските им колеги, които стачкуват вече повече от 40 дни срещу студията и платформите. Исканията са за справедливи договори и възнаграждения

Зад протеста днес застава Българската асоциация на филмовите телевизионни и радио сценаристи, която ще даде гласност и на своите проблеми. Демонстрацията е насрочена за 10 часа пред народното събрание. Българските сценаристи ще обявят началото на битката си за колективни договори, справедливо възнаграждение и спазване на европейските практики. От организацията твърдят, че в България няма нито един сценарист, оператор или режисьор, който да е получил някога компенсация от частните национални телевизии за многократното излъчване на създадените от него произведения.

Тази порочна практика няма никога да се прекрати, ако законът не ни защити, твърдят от асоциацията.

Сценаристите настояват депутатите да се запознаят с предложенията им, а министерството на културата да проведе преговори за колективни договори и да се ангажира с краен срок за подписването им. Очаква се на протеста да присъстват автори от всички гилдии, както и музиканти, артисти.

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 03-05-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82822 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2865 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00413 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net