"Воев" по кината от 5 май

03-05-2023

Филмът 'Воев', получил шест номинации за тазгодишните награди на Съюза на филмовите дейци 'Васил Гендов', тръгва по кината. От 5 май първата пълнометражна документална история за емблематичния поет и музикант, основател на 'Нова генерация' Димитър Воев може да бъде гледана в над 20 български града.

Още с премиерата си на голям екран в рамките на 26-ия София филм фест филмът привлича вниманието не само на феновете на култовата група, но и на широк кръг от зрители от всякакви възрасти, защото искрено и с любов пресъздава личността на Димитър Воев, неговата гениалност и магнетизъм. С вкус и мярка филмът припомня – през текстовете в тетрадките на Воев, наличните архиви и интервютата с близки и познати – защо именно той е 'най-добрият, изчистен и естетски вариант за противене'. Нещо, което и днес впечатлява почитателите на музиката на 'Нова генерация' и тези, които тепърва се влюбват в така подредените думички.

Никой не говори като Воев, никой няма неговото поведение на сцената, рядката му форма на гениалност е несравнима, а усещането му за живота е онова, което всеки чувства, но не може да изрече.

'Не се сещам кой може да съм. Жалко, че не пише!', гласят думите му. И все пак филмът, който Биляна Кирилова и Неда Миланова създават, прави опит да разкаже кой е Воев в очите на хората, които вечно ще го помнят.
Попаднал в селекцията на едни от най-престижните и утвърдени фестивали у нас, носител на Награда за най-добър български документален филм за 2022-ра, за най-добър режисьорски дебют на фестивала Master of Art, както и на Наградата на публиката на Родопи филм фест, 'Воев' е история, която буди умовете, замисля ги и провокира хиляди въпроси.

Текстописец, шлосер, обикновен човек, както самият той се определя, Димитър Воев води зрителите на собствената си документална история от началото до края.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 25-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83027 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.27568 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00105 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net