Връчиха наградите за сценични изкуства ИКАР

28-03-2023

По традиция за поредна година в Световния ден на театъра - 27 март, Съюзът на артистите в България връчи Националните награди за сценични изкуства ИКАР.

Мотото на XVIII-ото издание на Софийския театрален салон беше 'Избери театъра' - избор, който се оказва толкова лесен и правилен в години, изпълнени с несигурност и предизвикателства.
'Орфей' на режисьора Йерней Лоренци и драматурга Матиц Старина, спектакъл на Народния театър 'Иван Вазов', взе три статуетки на престижните театрални нагаради - за най-добър спектакъл, за режисура и за спектакъл на публиката. 

Наградата за водеща мъжка роля също отиде в Народния театър. Победител в категорията стана Владимир Пенев за ролята на поп Кръстьо във 'Великденско вино' с режисьор Явор Гърдев. Статуетката му беше връчена от Мария Бакалова, която призова хората да са смели и да не се отказват от мечтите си. 

Светлана Янчева победи в категорията за водеща женска роля за Уини в 'О, щастливи дни' от Самюел Бекет. Тя също не присъства на церемонията и режисьорът Маргарита Младенова прие наградата от нейно име. Спектакълът, който се играе в Театрална работилница 'Сфумато', беше отличен и в категорията за сценография в лицето на Никола Тороманов.

Наградата за поддържаща мъжка роля беше присъдена на Светослав Добрев за ролята му на Санчо Паса в спектакъла 'Дон Кихот', който се играе в Младежки театър 'Николай Бинев'. Той прие статуетката с думите, че всеки има нужда от своя Дон Кихот и за него това е Младежкият театър. Спектакълът спечели още една награда - Милен Апостолов взе приза за авторска музика.

При жените наградата за поддържаща роля отиде при Маргарита Гошева за ролята на кабаретната актриса Ана в 'Солунските съзаклятници' с режисьор Стайко Мурджев. В речта си тя пожела устойчиви криле на всички, каквито са крилете на икара.

Още един спектакъл на чуждестранен режисьор в Народния театър беше награден. Това е 'Нора' с режисьор Тимофей Кулябин, който спечели 'Икар' в категорията за майсторско техническо осъществяване.

Кристина Беломорска спечели в категорията за дебют за режисурата на 'Морфин' по Михаил Булгаков. На Яна Борисова беше присъден призът за драматургичен текст за 'Място, наречено другаде', а за най-добър съвременен танц и пърформанс беше обявен 'Нонумент-2' на Стефан А. Щерев, LIGNA-ОЛЕ ФАРМ, Торстен Микаелсен и Михаел Хюнерс.

Най-добър куклен спектакъл стана 'Неведимият Тонино' на Държавен куклен театър - Пловдив. Статуетката връчиха актьорите Александър Алексиев и Яна Титова, които се появиха на сцената с тениски с надпис 'Морфов'. Те се обърнаха и към президента Румен Радев, въпреки че той не присъстваше в залата с думите, че България е парламентарна република и призоваха за мир в Украйна.

Наградата 'Икар' за изключителен принос към българския театър отиде при Антон Радичев, а Мария Стефанова беше отличена за чест и достойнство. Радичев играе на сцената вече близо 50 години, а Мария Стефанова е най-възрастната играеща актриса в момента у нас.

На сцената излезе и министърът на културата Найден Тодоров, който връчи две награди от името на министерството - за куклен и драматичен театър. Първата награда отиде при кукления театър във Варна, а втората - при Драматичен театър 'Н. О. Масалитинов' в Пловдив. Министърът се пошегува, че призът за драма изненадващо не е присъден на Народния театър.

Церемонията се състоя в Народен театър 'Иван Вазов'. Водещ беше актьорът Филип Аврамов, а за музиката се погрижиха от групата 'Цинга манга фънк'. 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 27-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82549 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2837 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00003 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net