"Сурва" се завръща в Перник след тригодишно прекъсване

27-01-2023

Фестивалът 'Сурва' отново завладява Перник

От днес до 29 януари по улиците на Перник ще властват кукери, чауши, арапи, бабугери и други чудновати персонажи, които отново ще гонят злите сили на фестивала 'Сурва'.

Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Перник e най-авторитетната в България и Европа изява на традиционни народни игри и обичаи с маски. Той популяризира достигнали до днес варианти на древна обредност, част от българската фолклорна традиция. С конкурсната си програма фестивалът е среща сурвакари, кукери, бабугери, джамалари и много други. Ежегодно във фестивалната надпревара участват хиляди носители на традицията от всички етнографски райони на България и гости от Европа, Азия и Африка. Зимният обичай 'Сурва' е част от листата на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

След тригодишно прекъсване заради пандемията, дългоочакваният фестивал на маскарадните игри ще се проведе в продължение на 3 дни, вместо обичайните два.

Почти 10 хиляди участници ще разтърсят централния градски площад. Те ще демонстрират старинни български обичаи. Ще се представят и маскарадни групи от Гърция, Румъния, Сърбия, Италия, Словения, Албания, Северна Македония, Черна Гора и Хърватия.

Тук можете да намерите програмата на фестивала.
 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 20-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83594 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28431 BGN
  • chf 1 CHF = 2.02049 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net