Захари Карабашлиев подаде оставка от Народния театър

11-11-2022

Писателят Захари Карабашлиев подаде оставка от поста главен драматург на Народния театър ”Иван Вазов”. 

Причината за решението е скандалът между Александър Морфов и пиара на театъра Велислава Кръстева. Припомняме, че Морфов надраска вратата на Кръстева, която застана начело на пиарския екип на най-стария професионален театър у нас това лято. Преди това тя дълги години бе пиар на ДПС. 

Във Фейсбук Карабашлиев пише, че оставката му е „свързана с конфликт, който ескалира и излезе далеч извън стените на най-високата театрална институция“. И още от коментара му: „Партийните пристрастия са право на всеки, но те нямат място нито на сцената, нито в сградата на която и да е културна институция“.  

По-рано днес министърът на културата проф. Велислав Минеков настоя екипът на директора на Народния театър Васил Василев да бъде сменен, за да не се превръща институцията в „кръжок по политически интереси“. Коментарът му е в следствие на скандала, в който преди десетина дни вратата на пиара на театъра Велислава Кръстева беше надраскана с надписи „ДПС“ и „Изчезвай“, табелката с името й беше изкъртена, а за деянието вина пое режисьора Александър Морфов, който обвини Кръстева в „политическа пропаганда“. 

Пълният текст на коментара на Захари Карабашлиев във Фейсбук:  

В Народния театър „Иван Вазов“ срещнах единствено добро отношение -- от портиера до директора – и хора, с които беше удоволствие да пресечем пътища. Вчера обаче аз уважително депозирах своята оставка. Тя е свързана с конфликт, който ескалира и излезе далеч извън стените на най-високата театрална институция, като косвено и пряко засегна и мен. Ето няколко думи за решението ми, взето след седмица размисъл, разговори и опити за разрешаването на тази криза.

По време на разразилия се скандал името ми беше споменавано неведнъж в контекста на това, че една политическа фигура от ръководството на дадена партия може да бъде „балансирана“ с друга такава. Няма как да се съглася с това. Партийните пристрастия са право на всеки, но те нямат място нито на сцената, нито в сградата на която и да е културна институция.

Приемайки поканата да бъда част от Народния театър само преди няколко месеца, вярвах, че тя е имала единствено творческа и професионална мотивация, а не идеологическа -- мисля, че всеки в тази институция трябва да е там заради своите професионални качества, талант и заслуги, а не по партийна линия.
Аз партийна линия нямам. Своите позиции по различни въпроси изразявам публично и ясно, защото са граждански и морални. Аз съм политически необвързан и не бих желал да бъда въвличан в конфликт, който трови творческата атмосфера вътре и уронва престижа на Народен Театър „Иван Вазов“ отвън.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 24-09-2023

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83905 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.25552 BGN
  • chf 1 CHF = 2.0314 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2023 BulNews.Net