Международен поетичен фестивал "Софийските метафори" през септември

07-09-2022

'За четвърта поредна година ще претворим софийските улици в поетичен форум, за да разкрием културното наследство и многоликост на столицата пред разнообразна публика от цял свят, благодарение на участниците – утвърдени поети от няколко европейски държави и България, които ще пишат, превеждат и четат творбите си, посветени на София' – това съобщи в 'Артефир' Теодора Станкова, основател и директор на фондация 'Софийските метафори'.

Тази година събитието, което част от културния календар на столицата, ще бъде от 23 до 26 септември. Директор на фестивала е поетът Иван Христов, идеята е на Петър Чухов – основател на поетичните фестивални срещи.

Емблематичните локации, за които участниците ще пишат своите творби тази година, най-вероятно ще бъдат: църквата 'СветаСофия', чешмичката с минерална вода при Централна баня (статуята на Аполон Медикус на Георги Чапкънов), както и подземията на мавзолея.

Участие ще вземат поети, преводачи и културни мениджъри от Румъния, Хърватска, Турция, Черна гора, Украйна, Унгария, Чехия и България. Специална покана за фестивала имат и ученици от специализираната литературна паралелка от частна езикова гимназия 'Ерих Кестнер', София. Участниците ще проведат поетичен пленер, ще напишат, преведат и прочетат пред широката публика стихотворения, посветени на емблематични за нашата столица места. В рамките на фестивала ще бъдат обсъдени литературни платформи. Ще се представят и споделят идеи за бъдещето на литературата

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 18-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83853 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2902 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01778 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net