Moving Body Festival и аудиоразходка Crossing views във Варна

22-10-2021

Започва шестото издание на варненския фестивал за съвременен танц и пърформанс 'Движещо се тяло'. Аудиоразходката Crossing views – едно интердисциплинарно представление, което се случва на живо на 23 и 24 октомври (и онлайн), ще предшества Moving Body Festival 6 и ще даде нови перспективи, преосмисляйки градското пространство. Широката аудитория става съавтор. Водещо е активирането на човека да се почувства отговорен за пространството.

В продължение на 2 уикенда (29-31.10 и 5-7.11) Moving Body Festival предлага вълнуващи срещи из градското пространство на Варна, изпълнени с работни процеси, ателиета, представления, инсталации, изложба и представяне на фотокнига, прожекции на късометражни видео арттворби от международна конкурсна програма, дискусии, аудиоразходка и парти ситуации.

'Критичните зони, които ще предложим на вашето внимание, възприемаме като благодатна територия, в която да се разходим и и да изследваме, да стоим и да наблюдаваме, да се провокираме, да отстояваме и настояваме затова да бъде важно – Как се движим? Какво ни задвижва? Накъде се движим? Как се преминаваме от индивидуално към колективно тяло, оформящо бъдещата история? Как се движим по време на катастрофа?'

Вторият маршрут на движещото се тяло представя какъв би бил краят на света. Задават се апокалиптични въпроси в компанията на Ива Свещарова и Вили Прагер, автори на проекта

'Откровения за преди началото на края' – инсталация, включваща 300 вехнещи цветя, видеопрожекция и фотокомикс.

След представяния в Шанхай, Лисабон, Барселона, София и много други градове, с различни артисти и в различни формати, колективният пърформанс 'Невъзможни действия / NUTRICULA' пристига във Варна и ще се подготвя цели 10 дни. 

'Временното колективно тяло, което образуваме всяка година, е с все по-мощен заряд на енергия. То търси, провокира, души наоколо, иска да види, да говори и да чуе. То картографира маршрути, по които артисти, медии и публика се движат, докосвайки се до изкуство със силна концептуална и хореографска чувствителност. Изданието се разгръща в богата програма, която крие входове и изходи към разнообразни контексти и теми, и която ни среща с работни процеси, ателиета, представления, инсталации, изложба, прожекции, дискусии, и парти ситуации.'

Участват Ясен Василев, Марион Дърова, Мартина Апостолова, Ива Свещарова, Вили Прагер, Мирослава Захова, Нейтън Купър, Мартин Атанасов, пърформанси на живо, артинсталация, безплатни танцови ателиета, изложба и представяне на фотокнига, международна програма за късометражни скрийн денс филми, курирана от Искра Проданова, артистичен директор на фестивала, аудиоразходка, дискусия-брънч и др.

Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд 'Култура'.
Светлозара Христова, идея и концепция на аудиоразходката Crossing views, и Искра Проданова, артистичен директор на Moving body, представят в 'Артефир' предстоящите събития.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 18-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83147 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2841 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01549 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net