Пианистката проф. Жени Захариева с Почетния знак на президента

15-03-2021

Пианистката проф. Жени Захариева, определяна за една от най-ярките фигури в съвременната българска музикална култура,  получи Почетния знак на президента на специална церемония на „Дондуков“ 2.

'Винаги съм се гордеела, че принадлежа на държавата на духа', сподели Жени Захариева, след като получи Почетният знак на президента.

'Пианист от световна класа', така я оценяват публиката и музикалните критици. Жени Захариева е завършила Московската консерватория, специализирала в Париж, лауреат е на международни конкурси, преподавател по камерна музика и пиано в музикалната академия 'Панчо Владигеров'.

На днешната церемония президентът Румен Радев припомни:

'Постиженията на професор Жени Захариева са ценен принос към развитието и авторитета на националната ни култура'.

Професор Захариева инициира установяването на легендарното старинно пиано форте на Клара Шуман в Германия и е първият пианист, изнесъл концерт и записал компактдиск на този инструмент. За тази инициатива е наградена с орден от германското правителство.

Носител е на редица престижни отличия, посланик на българската култура във Франция, а правителството на Япония я награждава с императорския орден  на 'Изгряващото слънце'.

'Вярвам, че наградата, която получавам, ще ме стимулира още по-активно да работя за каузата на нашето изкуство, а именно - да намираме най-верният път към душите на хората и да ги променяме', сподели проф. Захариева.Обменни курсове на БНБ за днес 27-06-2022

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.85845 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28024 BGN
  • chf 1 CHF = 1.94185 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2022 BulNews.Net