Отбелязваме Международния ден на киното

28-12-2020

Всяка година на 28 декември светът отбелязва Международния ден на киното. На този ден през 1895 г. пред около 40 зрители в парижкото 'Гран кафе' се състои първата платена публична прожекция на братята Люмиер (Огюст Мари Луи Никола и Луи Жан).

Така с помощта на кинематографа, братята Люмиер прожектират 10 кратки серии от 'движещи се фотографии', в това число и първия им филм 'Работници напускат фабриката Люмиер в Лион'. Всяка една от лентите е 17 метра дълга и заснетият на нея филм е с времетраене средно по 50 секунди. Общо чистият доход на братята Люмиер от първата платена прожекция в Париж е от 33 франка.

През следващата година братята тръгват на турне, като показват лентите си в Бомбай, Лондон, Ню Йорк и Буенос Айрес. Движещите се фигури стават популярни почти веднага, като най-значително влияние имат 'Пристигането на влак на гара Ла Сиута (LArriv?e dun train ? La Ciotat)' и 'Производство на кокс (Carmaux, d?fournage du coke)'. Смята се, че това са първите документални филми в историята на киното.

Първата комедия 'Градинарят (Le Jardinier)' е заснета от Луи Люмиер през пролетта на 1895 г. В нея се разказва за едно малко момче, което погажда номер на градинаря, докато той полива цветята. Целият филм продължава само 49 секунди. В ролята на градинаря е истинският градинар на Луи. За ролята на момчето са спрягани три имена, все дърводелци от фабриката Люмиер – Леон Тротобас, Беноа Дювал и Даниел Дювал.

През 1907 година братята заснемат първия си цветен филм.

Създателите не са предполагали, че изобретението ще се превърне в могъщо средство за забавление, информация и въздействие върху общественото съзнание.Обменни курсове на БНБ за днес 05-10-2022

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.9726 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.23933 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00475 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2022 BulNews.Net