Картина на Банкси бе продадена за 9,8 млн. долара на търг в Лондон

22-10-2020

Картината на британския уличен художник Банкси 'Покажи ми Моне' бе продадена на търг в Лондон за 9,8 милиона долара, съобщиха световните агенции.

Предварителната оценка на картината бе между 3,9 и 6,5 милиона долара. 'Покажи ми Моне' прави препратка към творбата на импресиониста Клод Моне 'Японски мост', с тази разлика, че при Банкси природната идилия, запечатана някога от френския майстор, се оказва място за изхвърляне на предмети. На картината на Банкси под моста са изхвърлени колички за пазаруване и оранжев конус за регулиране на трафика.

Това не е рекордна сума за работа на краля на уличното изкуство, отбелязва ТАСС. На 3 октомври миналата година картина на Банкси, осмиваща парламента на Обединеното кралство, бе продадена за 12 милиона долара по тогавашния курс.

Художникът все още успява да пази в тайна своята самоличност - на никого, освен на най-близките му помощници, не е известно как изглежда и как всъщност се казва, отбелязва агенцията.

На търга на аукционна къща 'Сотбис' в сряда бяха продадени и картините на германския художник Герхард Рихтер - 'Арнолд' за 1,5 милиона долара, и 'Абстрактно изображение' за 6,7 милиона долара. Нов собственик си намери и картината на американеца Жан-Мишел Баския 'Малък успех' срещу 2,9 милиона долара.Обменни курсове на БНБ за днес 22-09-2021

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN


BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2021 BulNews.Net