Янк Бари се отказа да купува къщи за сирийските бежанци в монтански села

18-02-2014

Канадският милионер Янк Бари, който беше решен да помага на бежанците у нас, промени намеренията си. Причината – желанието му да помогне отприщило вълна на омраза от страна на българите. Стотици негативни коментари към него и бежанците залели електронната му поща. Освен това имало опити да бъде измамен.

Преди няколко месеца Янк Бари и легендарният боксьор Ивендър Холифийлд посетиха някои от бежанските лагери у нас. Канадският милионер пожела да помогне – като настани част от бежанците в хотели, а на други купи къщи в изоставени села.

„България се опитва да помогне, но е бедна страна. Тук сме, защото аз имам сантимент към България. През Втората световна война тук са спасени много евреи, а аз съм евреин”, каза преди време Янк Бари. На благодарността към страната ни обаче, стотици българи му отвръщат с обиди за произхода му.

„За първи път в историята на фондацията получихме писма на омраза към това, което правим. Никога не се беше случвало преди”, каза пред Нова телевозия Бари.Част от нападките са лични, повечето обаче са насочени към бежанците.

Решеният купи къщи в обезлюдели райони на странатаЯнк Бари е неприятно изненадан и от цените на имотите. Проучванията му бяха насочени към монтанския регион, но те се оказват в пъти по-високи, отколкото той е предполагал.

„Казаха ми, че къщите са изоставени и ще струват 2-3 хил. лева. Изведнъж обаче дойде „цената за Янк Бари”, която беше 10 000 долара за къща”, обяснява филантропът.

Милиардерът обаче е твърдо решен да не се отказва от България: „Колкото повече продължават да изливат омразата си, толкова по-често ще удвоявам бюджета за бежанците, защото парите ми са безкрайни. И аз ще продължа да ги дарявам”. До 4 месеца Бари възнамерява да помогне на поне 1 000 бежанци.

Източник: Нова телевизия

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 25-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83027 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.27568 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00105 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net