В София се проведе среща на лидерите на Западните Балкани и Световната банка

08-12-2017

Съвместен форум на държавните и правителствени ръководители на страните от Западните Балкани и Световната банка се проведе в София. По покана на премиера Борисов у нас в събитието участваха косовският президент Хашим Тачи, президента на Черна Гора Филип Вуканович, министър-председателите на Албания Еди Рама, на Република Македония Зоран Заев, и на Сърбия Ана Бърнабич, както и комисарят по разширяването Йоханес Хан. Световната банка ще предостави средства, с които ще участва във финансирането на важните инфраструктурни проекти, които ще осигурят свързаност на региона.
Транспортните връзки на Балканите, развитието на енергийния и дигитален сектор. Това бяха темите, които обсъждаха лидерите на страните от Западните Балкани на среща в София, организирана от българското правителство и Световната банка. Премиерът Борисов подчерта, че регионът е изминал дълъг път в отношенията си и предстои реализацията на важни общи инфраструктурни проекти.
Кристалина Георгиева, която заема поста на главен изпълнителен директор на Световната банка, съобщи че институцията е готова да финансира проект за търговия и транспорт в региона на Западните Балкани.
Еврокомисят по политиките за съседство и разширяване Йоханес Хан също посочи важността на инфраструктурните проекти.
Лидерите на страните от Западните Балкани се обединиха около тезата, че българското европредседателство е рядък шанс, който региона трябва да използват мъдро, за да ускори европейския си път.
За финал Борисов подчерта колко е важно държавите от Балканите да се подкрепят – така и ще могат много по-лесно да постигат общите си цели.

Източник: TV Europa

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 28-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82549 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2837 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00003 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net