Цацаров се обяви против извънредните правомощия за държавното обвинение

06-04-2015

Главният прокурор Сотир Цацаров се обяви против намеренията на депутатите да се въведат извънредни правомощия на държавното обвинение.

Той смята, че намеса на държавни органи в частно-правни отношения може да създаде опасни прецеденти в развитието на нормалния граждански оборот. Заради предложената законова възможност - държавното обвинение да може да спира за 48 часа „съмнителни сделки”, Цацаров се е срещнал в понеделник сутринта с премиера Бойко Борисов, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

В края на миналата седмица всички парламентарни групи, без тези на Реформаторския блок и АБВ, приеха на първо четене промени в Гражданско-процесуалния кодекс, с които прокуратурата получи право да се явява като страна в гражданския процес, когато има интерес на държавата, общините или на гражданите, ползващите с особена закрила на закона.

По силата на тези промени прокурорите щяха да получат възможност и да започват граждански производства. Оценката на Цацаров, с която се е съгласил и премиерът Борисов, е, че може да се създаде опасен прецедент в развитието на нормалния граждански оборот, съобщи БНР.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 15-05-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.8056 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.27846 BGN
  • chf 1 CHF = 1.99574 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net