Цветан Василев: Виваком ще стане руска собственост през май

30-03-2015

Огромният риск за „Виваком” не идва от мен, а идва по линия на руската банка ВТБ. Това заявява мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев в интервю за сайта „Гласове”.

Сделка с Луврие ще има само ако се покрият задълженията, каза още Василев и предупреди, че ако не се вземат мерки, „Виваком” ще стане руска собственост през май. 34 милиона задължения към КТБ посредством фирми кредитори дължат вестниците на Тошо Тошев, Венелина Гочева, Петьо Блъсков и Тодор Батков.

Руската банка ВТБ държи част от собствеността на „Виваком”, който беше купен от групата LIC33 за 1 евро. Освен телекома неизвестните инвеститори, предвождани от Пиер Луврие придобиха пакет от още пет други дружества. НАП обаче наложи запор на дяловете на компаниите.

„Първо, ВТБ в момента държи 33% от пакета, който не е неин. Той е платен от компания, която дължи пари на Корпоративна търговска банка. В момента г-н Луврие е мажоритарен собственик на тази компания. Второ, през май има падеж на мостов заем от 150 милиона евро и ако никой не намери начин да го рефинансира или да се споразумее с ВТБ, а ВТБ отказаха комуникация с мен, тогава „Виваком” би станала 77% руска държавна собственост”, обяснява Василев.

По думите на Василев, сделка с LIC33 ще има само ако те се разплатят с трезора.

По повод казуса с Корпоративно търговска банка Василев разказа още подробности. Включително за тайни срещи с лидерите на трите най-влиятелни партии в България, на които те са били предупредени за атаката, която се готви срещу КТБ. Управителят на БНБ Иван Искров също е бил предупреден: „Не само че знаеше. Искров ме предупреди с думите „Знаеш ли какво правиш?”, а аз му отговорих: „Знам какво мога да направя, но по-важното е какво можеш да направиш ти, за да предотвратиш последствията от тази атака?”. Това се случи на обяд в Централната банка, въпреки че той отрича и твърди, че не се е виждал с мен.”

Дупката от 4 млрд. лева е измислица, твърди собственика на КТБ. „Беше изфабрикувана с цел формално да имат основания да отнемат лиценза на Корпоративна търговска банка. За стабилността на банката има преки доказателства: проверки от институции, одити, рейтинг на Мудис и най-вече, лично за мен, доверието на международни инвеститори, които придобиха миноритарни дялове в нея. И сега продължавам да твърдя, че към 20 юни 2014 г., когато Корпоративна търговска банка беше поставена под специален надзор с моето съгласие, тя беше една от най-живите…”

„За да ви докажа, че всичко е било подготвено и определени хора са били предупредени какво се очаква, ще ви кажа един малък факт. Седмица преди началото на кризата от банката си е изтеглила парите Венелина Гочева… Изтеглили са си парите и още хора, които днес се крият, че са собственици на вестниците “24 часа” и “Труд”… Също и Недялко Недялков от ПИК, който уж усещал всичко и го направил по интуиция. Има и други, но искам да кажа, че всичко беше организирано. Изкуствено беше създадена паника, а служители на определени фирми са били строявани да създават паника пред клонове на банката с искане да си изтеглят между петдесет и сто лева! По-голямата част от тях са били служители на известен холдинг в София…”

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 26-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82447 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28285 BGN
  • chf 1 CHF = 1.99738 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net