Прокуратурата иска постоянен арест за непълнолетния шофьор, причинил смъртта на двама души на пътя София - Варна

09-07-2024

Окръжната прокуратура във Велико Търново ще поиска от съда най-тежката мярка за неотклонение 'задържане под стража' за 17-годишния неправоспособен водач, който във вторник причини тежката катастрофа на главния път София – Варна при стражишкото село Кесарево. При инцидента загинаха двама братя на 66 и 68 години от Горна Оряховица.  

На младежа  е повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост на две лица, заради това, че не е контролирал непрекъснато моторното превозно средство, което управлява. Наказанието, което може да му бъде наложено, е до 5 години лишаване от свобода, посочи наблюдаващият прокурор по делото Даниела Харитонова. 
Родителите на неправоспособния водач също ги грози затвор, ако се докаже, че автомобилът е бил предоставен съзнателно на непълнолетния от някого от неговите родители или и от двамата, тъй като те са негови съсобственици, ще бъде обсъдена възможността на всеки един от тях да бъде повдигнато обвинение за причиняване на престъпния резултат в съучастие като помагачи на престъплението. 

Хипотетично законът позволява възможността, освен непълнолетният водач, в затвора до 5 години да лежи и негов родител, ако се установи, че е предоставил автомобила на детето си, обясни Харитонова.

Към момента активно се работи за установяване дали 17-годишният младеж е управлявал автомобил и преди, но засега няма такива данни. Той е разпитан от разследващите, пред които е заявил, че няма спомен за инцидента и се е възползвал от правото си да не дава обяснения по повдигнатото му обвинение. Засега все още не се знае с каква скорост се е движил автомобила на неправоспособния водач.

Младежът няма криминални регистрации като непълнолетен и не е осъждан, каза наблюдаващият прокурор. Процесуалните действия продължават с разпити на свидетели, пише БТА. Има достатъчно такива, но се издирват и нови, добави Харитонова. 

Неправоспособният младеж в момента е в болнично заведение под полицейска охрана, тъй като той също е пострадал при инцидента. 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 19-07-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.78941 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.32353 BGN
  • chf 1 CHF = 2.02341 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net