Животновъдите блокираха за час Подбалканския път

06-06-2024

За пореден ден животновъди от района на Карлово и Калофер блокираха Подбалканския път от западния вход на Калофер. .Те са недоволни, че не разполагат с достатъчно площи, където да пасат животните си.

Животновъдите протестират трети ден с искане ограниченията за паша да отпаднат и да се направи мониторинг на управлението на националните паркове.

Протестът продължи час. Издигнаха и палатков лагер. 

Животновъдите от Подбалкана се опасяват, че хиляди семейства в района ще останат без поминък заради ограниченията за паша в планината.

Ограничената паша на територията на трите национални парка - Централен Балкан“, „Рила“ и „Пирин“ засяга едрия рогат добитък и конете. Причината е, че според доклад 45% от ерозията на територията на парковете е следствие на пашата на едрия рогат добитък. Затова ползваната площ остава същата, но на нея ще трябва да пасат по-малко говеда и коне. Само в района на Калофер се отглеждат 3000 говеда.

Протестиращите добавят още, че годината вече е преполовена, а разрешителни за пасищно животновъдство са получили само половината от ползвателите на парка. Междувременно животновъди, чиито обори се намират на 500 метра от границата с Национален парк „Централен Балкан“ търпят санкции.

Протестът на животновъдите продължава и утре. Те заявиха, че ако исканията им не бъдат чути, ще блокират подбалканския път със стадата си.

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 26-06-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82549 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.31555 BGN
  • chf 1 CHF = 2.04264 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net