Днес е Световният ден на околната среда

05-06-2024

Днес се отбелязва Световният ден на околната среда. Редица събития ще има в страната, целящи повишаване на осведомеността и предприемане на действия по въпросите, касаещи околната среда.

Темата тази година е 'Нашата земя, нашето бъдеще, ние сме поколението възстановяване' с фокус върху борбата със сушата и деградацията на почвите, което засяга над 3 милиарда души, и засилването на устойчивостта на сушите.
Според прогнозите на ООН до 2050 г. над три четвърти от световното население ще бъде засегнато от суши. До 2030 г. сушата и увреждането на земята може да принудят 135 милиона души да мигрират.

Световният ден на околната среда се отбелязва от 1973 г. с решение на ООН. Център на международните събития тази година е Саудитска Арабия. Сред основните съвети за справяне с климатичните промени са разделно събиране на отпадъците, ограничаване на използването на пластмаса и да се избягва паленето на огън на открито.

По случай Световния ден на околната среда са организирани разнообразни инициативи в нашата страна. В София от 18.00 ч. в кино „Кабана“ до Националния дворец на културата ще има концерт с участието на Стефан Вълдобрев и 'Обичайните заподозрени' и DARA.

Прожекция на документалния филм „Истинската цена“ и приятелска размяна на вещи ще се проведе в Център „Кристо и Жан-Клод“ в Габрово.

Екологични игри и състезания ще има в парк „Ямача“ в Хасково от 15.00 ч.

Пешеходен преход по маршрут „гр. Враца - Боров камък“ организира РИОСВ - Враца.

Съвместна акция на екипите на РИОСВ - Пловдив и дирекция „Екология“ на община Пловдив ще има по почистване на отпадъци и разделното им събиране под мотото „Отпадъците са ресурс“.

Засаждане на семена от арония, люляк, полски бряст и черен бор с ученици от първи до трети клас ще има в Регионалния исторически музей в Благоевград.

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 19-07-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.78941 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.32353 BGN
  • chf 1 CHF = 2.02341 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net