Първа мисия на медицинския хеликоптер

04-06-2024

Екип на Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха реализира първата си мисия днес, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

По сигнал за оказване на спешна помощ по въздуха е изпратен медицинският екип д-р Вера Иванова и медицинска сестра Георги Радоев. Пилотите на полета са били Юлиян Богоев и Валери Шопов.

Сигналът е подаден към Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха (ЦСМПВ) в 7:30 часа.

Хеликоптерът е излетял в 8:02 часа, а в 8:45 спира за презареждане в Горна Оряховица, откъдето излита отново в 9:17 часа. В 9:42 часа хеликоптерът каца в МБАЛ-Шумен, за да транспортира пациента до София.

Първата мисията днес е от т.нар. hospital to hospital. Пациентът, който е в тежко състояние, е транспортиран от МБАЛ - Шумен до болничното вертолетно летище на УМБАЛ „Света Екатерина“. Оттам е поет от реанимационен екип и транспортиран до Военномедицинска академия. 

От МЗ припомнят, че са изпълнили всички необходими протоколи за стартиране на дейностите по оказване на Спешна медицинска помощ по въздуха. Още през изминалата година 100 медицински специалисти бяха сертифицирани, след като преминаха през физически, медицински прегледи и обучение в базата на Военномедицинската академия – София.

След това беше извършен подбор на кадри и бяха сформирани шест медицински екипа. На 29 май 2024 г. приключи допълнителното обучение на медицинските екипи от „Леонардо“ за работа с медицинската апаратура на борда на хеликоптера. След всички необходими подготвителни и обучителни мероприятия, медицинският състав бе в абсолютна готовност да изпълнява мисии и бяха създадени дежурства на екипите за работа в ЦСМПВ. Днес дежурният екип получи първия си реален сигнал за оказване на спешна помощ по въздуха. 

На 17 май т.г. служебният здравен министър Галя Кондева заяви, че до края на май се очаква да бъде завършено лицензирането на медицинските екипи и да има възможност за извършване на полети с хеликоптер от системата за спешна помощ по въздух.

Медицинският хеликоптер пристигна в България на 1-ви февруари, през март проведе първия си тренировъчен полет.

Един медицински хеликоптер по системата ХЕМС струва около 20 милиона лева. През 2022 година започнаха процедурите по купуването им и по изграждането на системата в страната.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 19-07-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.78941 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.32353 BGN
  • chf 1 CHF = 2.02341 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net