Върнаха в дивата природа три спасени мечета

14-05-2024

Три спасени мечета се завърнаха у дома - в България, съобщиха от МОСВ.

Партньорските усилия на Министерството на околната среда и водите, природозащитната организация WWF, фондация 'Четири Лапи' и специализираният център „Арктурус“ (ARCTUROS)-Гърция, дадоха шанс за нов живот на три осиротели мечета. 

В рамките на няколко съвместни операции малките Никола, Мишо и Анета бяха уловени, обгрижени в специализирани центрове у нас и в чужбина и върнати обратно в природата. 

Министърът на околната среда и водите Петър Димитров се присъедини към спасителните екипи, които на 13 май пуснаха мечетата на свобода на внимателно подбрано място - местообитание на кафяви мечки на територията на Национален парк „Рила“. 

Освобождаването на мечетата стана при изключителни мерки за безопасност, тъй като дори тридесеткилограмово мече е в състояние да рани тежко възрастен мъж, предупреждават експертите.

Животните са маркирани с GPS нашийници, които позволяват тяхното непрекъснато проследяване и по този начин ще се гарантира безопасността както на хората, така и на животните. Проследяването се извършва в реално време и с него са ангажирани експерти от Национален парк „Рила“ и WWF.  

Историята на трите мечета започна миналата година. През юли спасителният отряд на WWF с помощта на горски служители и служители на Природен парк „Витоша“ проведе акция по улавянето на петмесечно мече.

Загубило майка си, мечето Никола беше намерило убежище на дърво, откъдето беше спасено. През октомври в разстояние от няколко седмици бяха спасени още две мечета-сирачета, малките Анета и Мишо, привлечени от хранилка за животни край село Крушовица, Елин Пелин.

От местната ловна дружинка и общината сигнализираха Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ)-София, която се обърна за съдействие към WWF. Членовете на отряда реагираха мигновено за спасяването им.

Трите мечета получиха подходящите грижи, за да укрепнат, като прекараха известно време в „Парк за мечки Белица“ – единственото защитено място в България, където екипът на 'Четири Лапи' дава шанс за нов живот на спасени мечки, а впоследствие със съдействието на експерти от МОСВ бяха настанени в специализирания център за рехабилитация на кафяви мечки „Арктурус“ в Гърция.

Министър Димитров изказа благодарност към екипите на WWF и 'Четири Лапи' за съвместната работа, „с която показваме нагледно колко важно е доброто сътрудничество между НПО-сектора и държавните институции в името на опазването на природата“.

„Нашата грижа не приключва с освобождаването на мечетата. Имаме готовност за редовни посещения на терен, за поставяне и проверка на фотокапани за наблюдение, както и за повторното им залавяне при нужда. Мечетата носят специални GPS нашийници, с помощта на които можем да проследяваме движението им. 
Но ще се намесваме само в краен случай - ако възникнат съмнения за здравословното им състояние или ако се появят признаци за проблемно поведение“, обясни Александър Дуцов, старши експерт в програма „Опазване на видове“ и член на спасителния мечешки отряд на WWF. 

Това е третата съвместна операция за освобождаване на мечета в техния естествен хабитат, която се провежда в България. За успешното провеждане на трите акции през 2019, 2022 и 2024 г. принос имат експерти от структурите на МОСВ - Националните паркове „Централен Балкан“ и „Рила“, РИОСВ-Смолян и София, специалисти от ПП „Витоша“, Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН и СДП „Балкани“. 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 19-07-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.78941 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.32353 BGN
  • chf 1 CHF = 2.02341 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net