Президентът освободи от длъжност главния секретар на МВР

10-04-2024

Президентът Румен Радев издаде указ, с който прекратява правомощията и освобождава от длъжност главния секретар на Министерството на вътрешните работи Живко Коцев. 
Това съобщават от прессекретариата на държавния глава.
Освобождаването на Коцев идва след предложение на служебното правителство. 
      
Вчера, часове след предаването на властта, служебното правителство предложи на президента да прекрати правомощията на главния секретар на МВР. Тази сутрин от Министерския съвет уточниха, че искането е заради тежко нарушение на закона за МВР и действия, които накърняват престижа на министерството. То е придружено от няколко мотива. 

От там посочват, че в разпространената в медиите информация се съдържат данни за неформални лични взаимоотношения на главния комисар Живко Коцев с политически лица, представители на политически партии, което създава усещане за политическа обвързаност и лоялност към такива лица и поставя под съмнение неговият политически неутралитет.

Припомня се брифинга в Министерския съвет от 5 април, в който Коцев, съвместно с тогавашния министър-председател Денков, излага твърдения за оказан му натиск за подаване на оставка и за оттеглянето й с подкрепата на представители на политически партии.

В мотивите пише, че допускането на възможността висшата професионална длъжност на МВР да бъде манипулирана създавало усещане за несигурност в системата на ведомството и в обществото, както и недоверие на служителите към ръководството.

Друг посочен мотив са публикувани в медиите снимки, статии и документи с твърдения, запознанства на главен комисар Живко Коцев и поддържане на близки контакти с лица, за които са налице данни за извършване на престъпна дейност.
Държавният глава вече поздрави председателя на ДАНС Пламен Тончев за разследването в агенция 'Митници', в което беше замесено и името на Коцев, и което, по думите на Радев, е стигнало до най-високи управленски нива.

'За мен това е опит един чисто криминален случай да се трансформира в политически с предизборна цел', каза вчера Радев.

Правомощията на главния секретар на МВР по закон се прекратяват с указ на президента, като до назначаването на нов главен секретар неговите правомощия се изпълняват от заместник -главния секретар. Длъжността в момента се изпълнява от Димитър Кангалджиев.

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 29-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82447 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28771 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00064 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net