Кабинетът "Денков" предаде властта на кабинета "Главчев"

09-04-2024

След церемонията по полагане на клетва на служебния кабинет в Народното събрание, премиерът Димитър Главчев и министрите му отидоха в Министерския съвет, за да приемат официално властта от предшествениците си. Така кабинетът „Денков-Габриел” окончателно остана в историята.  

„С това събитие предаваме властта към новия Министерски съвет с пожелание за успех. Нека новите министри да успеят да свършат работа, която да бъде от полза за хората в България. Мога да уверя, че до последния ден нашето правителство направи всичко възможно да работи по управленската програма. Изпълнихме всички задачи, за които ни стигна времето, за да направим плавен преход', каза Николай Денков при предаването на властта.

Според него една от най-трудните задачи на служебния кабинет е да осигури честни избори, които да спечелят доверието на гражданите. „Трудно е, защото в момента няма доверие. Надявам се с вашите действия това да се промени. Единият от индикаторите е дали ще има машини на гласуването. Ако няма машини, делът на невалидните бюлетини е толкова голям, че хвърля сянка върху изборните резултати. Надявам се, че ще организирате този процес. Вторият индикатор е делът на невалидните бюлетини да бъде нисък, за да не се оспорват резултатите“, поясни Денков. И призова Народното събрание да не се изкушава да променя Изборния кодекс през следващите два месеца. 

От своя страна Главчев заяви, че няма да се подаде на провокации.

„Няма да позволя да бъда въвлечен в предизборни страсти. Ще следвам законите на Републиката.
Българският народ трябва да види единение, а нашите външни партньори трябва да видят уверена страна. Искам с моя екип да работим за разрешение на проблемите, а не за тяхното задълбочаване', поясни той. 

И допълни, че всички колебания, които е имал до този момент, е оставил зад вратата. Той определи избраните служебни министри като доказани експерти и професионалисти в своите области.

„Съзнавам ясно огромната отговорност. Трябва да бъдем гарант за стабилност. Не може да допуснем страната да бъде въвлечена в конституционна криза. Дълбоко осъзнавам думите от клетвата, която положихме в сградата на парламента. Ще се ръководя от принципите законност, моралност и честност. Искам да работим за обединение, не за разединение', заключи Главчев.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 30-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82447 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28771 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00064 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net