Служебният кабинет положи клетва

09-04-2024

Служебният кабинет „Главчев“ положи клетва. Това стана на извънредно заседание на Народното събрание в присъствието на държавния глава Румен Радев и на вицепрезидента Илияна Йотова.

„Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се“, гласи клетвата. След това прозвучаха химните на България и Европейския съюз.

С полагането на клетва официално служебните министри влизат в длъжност.

В дневния ред е включена само една точка – полагане на клетва от членовете на служебния Министерски съвет.

След официалната церемония в Народното събрание, предстои процедурата по приемственост в Министерски съвет, а след това и във всяко едно от министерствата.

Днес президентът подписа указ за назначаване на служебно правителство на Република България в състав, предложен от определения за министър-председател Димитър Главчев.

Единствената промяна в състава на служебния кабинет е, че номинираният за служебен премиер Димитър Главчев смени външния министър. Така поста на първото предложение – Ивайло Ценов сега ще заеме Стефан Димитров Димитров.

На 5 април кандидатът за служебен премиер Димитър Главчев представи проектосъстава на служебния кабинет пред държавния глава Румен Радев и представителите на политическите сили без БСП, които отказаха да участват, а ПП-ДБ напуснаха след обявяване проектосъстава на служебното правителство. 

Радев обяви, че не мисли по никакъв начин да бави политическия процес и да спазва стриктно промените в Конституцията. 'Във вторник сутринта ще издам три указа – за служебното правителство, за европейски избори и за парламентарни избори на 9 юни – две в едно“, обясни той и допълни: „Отиваме на избори 2 в 1 на 9 юни, с което силно се надявам да има по-голяма избирателна активност и да спестим средства“.

Служебното правителство на Димитър Главчев е петият служебен кабинет на България от април 2021 г. За последните три години страната ни в по-голямата част от времето беше управлявана от служебни кабинети. Правителството на Димитър Главчев обаче е първото служебно правителство, което не е избрано от президента и няма да отговаря пред него. То е резултат от конституционните реформи, подкрепени от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, които налагат на президента да избира между десет души за поста премиер. Една от причините за тази реформа е желанието да се ограничи възможността на държавния глава да управлява страната чрез служебните кабинети, в чиито ръце фактически е властта, откакто започна политическата криза през 2021 г.

Ето и съставът на служебното правителство:
 
 Министър-председател – Димитър Главчев

 Заместник министър-председател и министър на финансите – Людмила Петкова 

 Министър на вътрешните работи – Калин Стоянов 

 Министър на регионалното развитие и благоустройството – Виолета Коритарова 

 Министър на труда и социалната политика – Ивайло Иванов

 Министър на отбраната – Атанас Запрянов 

 Министър на външните работи - Стефан Димитров

 Министър на правосъдието – Мария Павлова 

 Министър на образованието и науката – Галин Цоков

 Министър на здравеопазването – Галя Кондева

 Министър на културата – Найден Тодоров

 Министър на околната среда и водите – Петър Димитров

 Министър на земеделието и храните – Кирил Вътев 

 Министър на транспорта и съобщенията – Георги Гвоздейков

 Министър на икономиката и индустрията – Петко Николов

 Министър на иновациите и растежа – Росен Карадимов 

 Министър на енергетиката – Владимир Малинов

 Министър на електронното управление – Валентин Мундров

 Министър на туризма – Евтим Милошев

 Министър на младежта и спорта – Георги Глушков 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 30-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82447 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28771 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00064 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net