Почина Патриарх Неофит

14-03-2024

Неофит е починал от полиорганна недостатъчност във ВМА, след като Негово светейшество постъпи там в края на ноември 2023 година.

Световните медии също съобщиха за кончината на Патриарх Неофит.

На заседание в днешния ден Светият Синод трябва да определи кой ще поеме временното ръководство на Православната ни църква, след кончината на патриарх Неофит. Според устава, Светият Синод се ръководи от старшия по митрополитско служение член.

Изборът на нов патриарх става най-късно до четири месеца след смъртта на предишния.
      

От агенция „Ройтерс“ го определиха като „мек благослов, който опитва да възстанови репутацията на Българската православна църква, накърнена от връзки с бизнесмени и комунистическата тайна полиция“.

Според „Франс Прес“ патриарх Неофит е „харизматичен религиозен водач, признат за една от най-дипломатичните фигури“ в църквата у нас. „Докато много от епископите си навличаха критики с това, че носеха скъпи часовници и караха скъпи коли, Неофит беше познат със своята скромност“, отбелязват от агенцията.

От „Асошиейтед Прес“ припомнят, че Негово Светейшество е първият избран патриарх след комунизма. И отбелязват, че той е посрещнал папа Франциск в София по време на визитата му у нас, което се разглежда като опит за стопляне на отношенията между Православната църква и Ватикана. 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 29-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82447 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28771 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00064 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net