България се прекланя пред паметта на Апостола

19-02-2024

Днес се навършват 151 години от гибелта на Васил Левски. В десетки градове ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметниците на националния герой.

В града на Апостола - Карлово, денят ще бъде отбелязан с възпоменателен митинг-поклонение.

В столицата в храм „Св. София” ще бъде отслужена архиерейска панихида. На церемонията пред Паметника на Васил Левски ще присъстват и президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова.

В ловешкото село Къкрина и днес продължават събитията по повод годишнината. Още преди обяд ще се проведе традиционният туристически поход от Ловеч до Къкринското ханче. Именно там в 11 часа ще бъде възпроизведено залавянето на Апостола на 27 декември 1872 година. Зрелищната възстановка всяка година привлича хиляди зрители от цялата страна.

Възпоменателните церемонии започнаха на 18 февруари  .

В родния град на Апостола – Карлово беше проведена възпоменателна церемония пред неговия паметник. В церемонията участва председателят на Народното събрание Росен Желязков, който прие строя на представителните роти от Карловския гарнизон. В българската историческа памет личността на Левски е тази на човека, който излезе извън времето и го преобърна, каза Желязков. По думите му Левски надживява своето време, просветителските идеи на 18 и 19 век, а неговите виждания, принципи и идеали много повече подхождат на нашето съвременно разбиране за демокрация, за република, равенство пред закона. 

Вицепрезидентът Илияна Йотова присъства на гражданското поклонение с военен ритуал пред паметника на Васил Левски в Ловеч. В словото си тя посочи, че Васил Левски оставя толкова трайна следа в българската история, че днес от цялата палитра на български герои, големи личности, той е най-светлият и достоен за подражание. По думите ѝ Левски е човекът, който днес славим и „нямаме право да заливаме нито с шаблоните, нито с конюнктурата и клишетата, нито с лозунги и вричания, в които понякога сами не вярваме“. 

В Благоевград гибелта на Апостола беше отбелязана с факелно бдение. Участие във възпоменателната церемония взеха Военно формирование 26 400, Регионален клуб „Традиция“ и Биг Бенд - Благоевград. Общественици, граждани, деца от училища и детски градини от Благоевград отдадоха своята почит към живота и безсмъртното дело на Васил Левски, като отрупаха с цветя паметника на Апостола на свободата. 

Църковното настоятелство на православния храм „Свети Архангел Михаил“ във Варна отбеляза 151-годишнината от гибелта на Васил Левски. От иконома Георги Стоименов и свещеника Валентин Панайотов бе отслужена заупокойна молитва за починалите за вярата и за освобождението на България от османско робство. В храма се събраха десетки хора, имаше и много деца.  След службата, в духовно-просветния център към храма се състоя беседа за Васил Левски и участието му в национално-освободителните борби. По-късно присъстващите поднесоха цветя на паметника на Апостола до Община Варна. 

Във Велико Търново стотици хора се поклониха пред паметника на Апостола на свободата, имаше и военен ритуал. В своето  слово началникът на Националният военен университет „Васил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов посочи, че на този ден  делото на Васил Левски ни напомня, че има нещо по-ценно от самите нас, а това е родината - България. Пред паметника на Левски беше отслужена заупокойна молитва, бяха поднесени венци и цветя. 

С панихида и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски Добрич отбеляза 151 години от обесването на Апостола на Свободата. В церемонията участваха Духов оркестър - Добрич, театрална студия „Зорница“ при читалище 'Йордан Йовков - 1870', а на караул пред паметника се сменяха възпитаниците на Финансово-стопанска гимназия 'Васил Левски'. Паметта на Апостола бе почетена с едноминутно мълчание. 

В Каварна почетоха Апостола на свободата с рецитал на възпитаници на Средно училище „Стефан Караджа“, Професионална земеделска гимназия “Климент Аркадиевич Тимирязев“ и деца от детски градини „Здравец“ и „Радост“. Възпоменателна церемония бе пред паметника на Апостола в Централния градски парк на Каварна. Пред паметника бяха положени венци и цветя в знак на признателност от представители на общинска администрация, Общински съвет, пенсионерски клуб, културни и образователни институции, политически партии и граждани.

С гражданско поклонение в град Левски отбелязаха 151 години от гибелта на Апостола на свободата. То бе предвождано от млади гвардейци, участваха деца, ученици, граждани, ръководството на общинската управа, съобщиха от местната администрация. Шествието потегли от площада пред Общината и стигна до паметника на Левски пред жп гарата в града. Там беше отслужена заупокойна молитва. Поднесени бяха венци и цветя пред паметника от името на институции, граждани, жители и гости на града. 

С поход до Къкринското ханче и военен ритуал от представителни блокове на Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново започнаха в Ловешко събитията, посветени на 151 години от гибелта на Апостола. Положени бяха венци и цветя пред паметника на Васил Левски в двора на ханчето.

Стотици старозагорци се поклониха в общоградски ритуал пред паметника на Васил Левски, за да отдадат почит пред подвига на Апостола на свободата по повод 151 години от кончината му. Венци и цветя пред паметника на героя поднесоха от Община Стара Загора, Втора механизирана бригада, Общинския съвет, областния управител на област Стара Загора, от Средно училище „Васил Левски', Старозагорската света митрополия, Тракийския университет, политически партии, обществени организации, признателни граждани. 

В Хасково отбелязаха годишнината с военни почести и панихида. Ритуалът се състоя пред бюст-паметника на Васил Левски в двора на едноименното средно училище (СУ). Духова музика и почетен караул от армейското подразделение 22 280 бяха пред монумента за минутата мълчание. Заупокойна молитва в памет на йеродякон Игнатий отслужиха петима свещенослужители. 

В Шабла също почетоха паметта на Васил Левски, съобщиха от общината на Фейсбук страницата си. Церемонията пред бюст-паметника на Апостола започна с рецитация на стихотворението „Обесването на Васил Левски“ от Христо Ботев. Програмата продължи с изпълнения на деца от детска градина „Дора Габе“, Средно училище „Асен Златаров“ и Общински детски комплекс. Паметта на Васил Левски бе почетена и с поднасяне на венци и цветя. 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 04-05-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82822 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2865 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00413 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net