Откриха тялото на затрупания от лавина скиор в Боровец

12-02-2024


Откриха тялото на скиора, затрупан от лавина на пистата „Маркуджик 3” в Боровец. Това съобщиха източници на NOVA от Планинската спасителна служба.

'Човекът е намерен. Изровен е от снега и го транспортираме към Боровец. Починал е, престоял е много време под снега. Той не е успял да се измъкне, за разлика от другите двама, с които е бил', заяви Ангел Керкелев, началник на Планинската спасителна служба в Боровец.

По-рано днес стана ясно, че лавина е паднала и затрупала трима гръцки сноубордисти и един скиор. Двама от тях са успели да измъкнат, но третият е останал под снега. Издирването продължи няколко часа и в него участваха над 20 планински спасители и 4 кучета. 

„Сигнал за лавина е получен на телефон 112 към 14.10 ч. Затрупаният нямаше лавинен уред, което много ни затрудни. Пуснахме кучета, но снегът е много плътен и животните не успяха да помогнат. Към 19.30 ч. открихме мъжа с рекодетектор – уред, който пуска радиовълни. Мъжът бе намерен на дълбочина 160-180 см”, обясни Ангел Керкирев, началник на спасителна база „Боровец” при БЧК. 

'Туристите сами са предизвикали лавината, като са минали по тази писта, където не е разрешено, снегът не е бил стабилен', каза пред БТА началникът на Планинската спасителна служба в Боровец Ангел Керкелев. 
Началникът на ПСС Емил Нешев добави, че загиналият не е носил със себе си задължителните атрибути за

извънпистово каране като лавинен уред, например и че 'откриването му е много трудно'.
От ПСС предупредиха по-рано, че рискът от лавини през последните дни се е увеличил заради силния вятър и положителните температури.

'От днес има предупреждение за висока лавинна опасност в района на северни склонове, североизточни склонове, тъй като ветровете направиха така, че да има огромен пренос на снежни маси. Оттук нататък би трябвало на всеки да му светка някаква лампичка и да е наясно, че нещата не са спокойни в планината. Маркуджик 3 не работи в момента, така че те са отишли целенасочено натам', каза пред БНТ Нешев.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 29-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82549 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2837 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00003 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net