Първата донорска ситуация за годината даде шанс за нов живот на трима души

31-01-2024

Трима души получиха шанс за живот след първата за годината донорска ситуация, съобщиха от Изпълнителна агенция 'Медицински надзор'. 

Тя беше реализирана от медицински екип на Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) - Силистра, с координатор д-р Данчо Данаилов. Това стана възможно, след като на 29 януари близките на изпаднал в мозъчна смърт 73-годишен мъж взеха благородното решение да дарят неговите органи и да дадат шанс за живот на други хора.

След извършване на всички необходими дейности от лекарите в Силистра на 29 януари пациентът е кондициониран и транспортиран в Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) 'Св. Марина' - Варна.
На 30 януари по искане на 'Медицински надзор' и със съдействието на Министерството на здравеопазването и Министерството на отбраната е организиран полет със самолет 'Спартан' с маршрут София - Варна - София.
Екипаж от състава на Военновъздушните сили на Българската армия изпълни успешно задача по осигуряване на въздушен транспорт на два медицински екипа.

Лекари от Военномедицинска академия (ВМА) и УМБАЛ 'Александровска' съвместно с лекари от УМБАЛ 'Св. Марина' - Варна извършиха експлантацията на органите. 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 04-05-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82822 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2865 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00413 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net