Първата въздушна линейка пристига у нас

31-01-2024

Първата българска въздушна линейка излита към страната ни тази сутрин от производителя в Италия. Това обяви премиерът Николай Денков в началото на правителственото заседание.

Хеликоптерът ще пристигне у нас утре, 1 февруари, а официалното му представяне бъде в петък, 2 февруари, на авиобаза 'Враждебна', уточниха по-късно от пресслужбата на кабинета.

До края на 2026 г. страната ни ще разполага с 6 медицински хеликоптера. Базите им са определени така, че всяко кътче на страната да бъде покрито от поне два медицински хеликоптера, отбеляза министър-председателят.

'Въздушните линейки са ключови за осигуряването на спешна медицинска помощ във всяко кътче на страната. Базите им са така разпределени, че всяка част на България да бъде покрита от поне по два хеликоптера. Така гарантираме медицинска помощ в т.нар. златен час, като въздушните линейки ще помогнат да намалим броя на загиналите в злополуки и ще дадат шанс на болните пациенти в животозастрашаващо спешно състояние', заяви  министър-председателят.

Разходите за въздушната помощ за всеки пациент ще се поемат от държавата и помощта ще бъде напълно безплатна.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 04-05-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82822 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2865 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00413 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net