Започна демонтажът на Паметника на Съветската армия

12-12-2023

Демонтажът на Паметника на съветската армия от днес официално започва.

Предстои да бъде доизградено скелето около монумента, след което ще се започне с демонтиране на най-високите фигури. После всичко ще бъде сортирано и описано на място.

Планираме обществена поръчка за самата реставрация, а от там фигурите ще бъдат изложени в Музея на социалистическото изкуство. Разглеждаме и нов терен, който в момента се обследва, съобщи тази сутрин областният управител на София Варя Тодева.

Има сериозни пукнатини във фигурите на паметника, обясни Тодева.

Основната причина за разцепването на краката на войника е, че едно време, когато паметникът е монтиран, са наляли бетон в краката. С времето водата прониква, зимата тя замръзва, а ледът разцепва отпливката, обясни скулпторът Марин Марков. 

Според направеното обследване, паметникът не е ремонтиран от 70 години. Това налага спешен демонтаж, преместване и реставрация.

'Паметникът не е поддържан през последните 70 години, в резултат на което са се появили пукнатини в бронзовите отливки и съществува реална опасност от отделяне на елементи от фигурите. Налице са и пукнатини при свързването на частите, тежка корозия на укрепващата метална конструкция и „бронзова болест“ (меден хлорид). При това състояние на паметника са възможни сериозни инциденти с граждани', съобщиха от Областната администрация в края на миналата седмица.

Реставрацията на монумента ще запази художествената стойност на скулптурите, за да могат да бъдат изложени като експонати на място, което ще бъде идентифицирано след обстоен преглед на всички възможности. 

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 03-05-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82822 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2865 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00413 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net