Столичният общински съвет за трети път не успя да избере председател

30-11-2023

Общинските съветници на София за трети пореден път не успяха да изберат свой председател. След като  ПП-ДБ-СС отеглиха кандитадурата на Борис Бонев, в надпреварата за председател останаха Диана Тонова от БСП, Красимир Гълъбов от 'Възраждане' и Пламен Данаилов от 'Има такъв народ'.

Резултатите от първи тур за избора изправят на балотаж кандидатите на БСП и 'Възраждане' – Диана Тонова и Красимир Гълъбов.

Общият брой на гласувалите общински съветници е 45. Недействителните гласове са 27. Диана Тонова и Красимир Гълъбов получиха по 7 гласа всеки. Пламен Данаилов от 'Има такъв народ' получи подкрепата на четирима общински съветници.

Групата на ГЕРБ в СОС не гласува.

Малко по-рано кандидатът на ПП-ДБ-СС Борис Бонев обяви, че няма да издигат кандидат за председател на СОС и призова опозицията, която се състои от общо 38 общински съветници, да си избере сама председател.

От ГЕРБ също нямат кандидат за председател на СОС. Преди началото на заседанието Георги Георгиев и Антон Хекимян заявиха, че няма да подкрепят Бонев и остават в опозиция.

По време на заседанието Столичният общински съвет бе разтърсен от пореден скандал. Представителите от ГЕРБ, БСП и ИТН напуснаха временно заседанието. Мотивът им е, че председателстващата заседанието Грети Стефанова дава думата само на ПП.

Без избран председател, СОС не може да сформира комисии и работата му не може да започне. Условието в закона е до 3 месеца след конституирането на СОС, общинските съветници да си изберат председател, ако ли не, то трябва да се проведат нови избори за общински съветници.

Датата на балотажа между Диана Тонова и Красимир Гълъбов е насрочена за 7-ми декември.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 03-05-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82822 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2865 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00413 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net