Избори 2023: България избира кметове и общински съветници

29-10-2023

Днес гласуваме на местни избори. Избираме кметове на общини, кметове на райони в София, Пловдив и Варна, кметове на кметства и общински съветници. Изборният ден започна в 7 часа сутринта и ще продължи до 20 часа, а ако има желаещи да гласуват пред секцията, може да бъде удължен до 21.00 часа.

За гласовете на българските граждани ще се борят 30 231 общински съветници, а за кметското място над 1300 кандидати. В надпреварата в неделя влизат 67 политически формации. Образуваните секции за местните избори са над 12 хиляди. Агитацията и оповестяването на резултати от социологически проучвания са забранени до затварянето на секциите в края на изборния ден.

След скандал с машинния вот, в петък, ЦИК реши - на местните избори днес ще гласуваме само с хартиени бюлетини. 
На местните избори право на глас имат всички български граждани, навършили 18-годишна възраст към деня на изборите, с изключение на поставените под запрещение и изтърпяващите наказание 'лишаване от свобода'. Поставените под карантина болни от COVID-19 няма да могат да гласуват. ЦИК няма изрично решение по това отношение. Няма обявена национална епидемия и по тази причина няма образувана секция.

Хората с увреждания, които не могат да стигнат до избирателната си секция според адреса им, могат да направят това чрез подвижна избирателна кутия. Срокът за подаване на заявления за това беше до 14 октомври и от тази опция могат да се възползват само хората, които вече са подали заявление.

Нужна е валидна лична карта, която се представя на място, или документ от МВР, че е подадено заявление за издаване на лична карта от съответния избирател.

Гласуването се извършва по постоянен адрес. Възможно е гласуване и по настоящ адрес, но за него трябва да има подадено предварително заявление за вписване в избирателния списък на съответната администрация и това трябва да се е случило преди 14 октомври. В чужбина няма да има гласуване и секции.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 29-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82549 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2837 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00003 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net