Денков ще бъде на посещение във Виена

24-10-2023

Министър-председателят Николай Денков ще бъде днес на посещение във Виена, където ще се срещне с австрийския канцлер Карл Нехамер.

Двамата ще имат среща на четири очи, след което ще се проведат двустранни разговори с участието на българската делегация. В нея са включени министърът на вътрешните работи Калин Стоянов и заместникът му Елена Шекерлетова.
Очаква се основният фокус на визитата да е ветото на Австрия върху присъединяването на България към Шенген.

Денков ще посети и австрийския парламент, където ще се срещне с председателите на комисиите по въпросите на ЕС, по външна политика, по вътрешни работи, както и с председателя на парламентарната група 'Австрия-България, Румъния' д-р Харалд Трох и с народни представители от различни политически формации.

По-рано този месец председателят на Националния съвет на Австрия се запозна на място с мерките срещу нелегалните мигранти по българо-турската граница. Волфганг Соботка видя как работят системите за наблюдение за спиране на нелегалното преминаване в България, както и как се обработват документи на 'Капитан Андреево'.

На този фон австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер потвърди отрицателната позиция срещу разширяване на Шенгенското пространство. В интервю за обществената телевизия той обясни, че причината за това е несправянето с мигрантския натиск. 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 18-05-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.80361 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28258 BGN
  • chf 1 CHF = 1.98461 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net