България чества 138 години от своето Съединение

06-09-2023

България чества 138 години от своето Съединение. На 6 септември 1885 година, след въстания в Панагюрище и Чирпан през предишните дни, войски под командването на майор Данаил Николаев установяват контрол над Пловдив и на практика осъществяват обединението на Княжество България и Източна Румелия - основната цел на Българското Възраждане след Освобождението.

Годишнината от Съединението ще бъде отбелязана с различни чествания из цялата страна. Център на тържествата е Пловдив. 

Празникът ще започне по традиция  в катедралния храм 'Света Богородица', където митрополит Николай ще отслужи тържествен молебен. Венци и цветя ще бъдат поднесени  пред паметната плоча на  майор Райчо Николов. 
 Отворена до 14 часа за безплатни посещения ще е постоянната музейна експозиция, посветена на  Съединението. Посетителите ще могат да разгледат и изложбата 'Дарителството има значение'. 

Вечерта членове на Комитет 'Родолюбие' ще  пресъздадат пред военния клуб част от историческите събития – завземането на  конака и  арестуването на генерал губернатора Гаврил Кръстевич. Ще прозвучи и Възванието на Българския таен централен революционен комитет, с което се обявява, че Румелийското правителство е свалено и е провъзгласено Съединението на България. След това на Античния театър ще има Празничен концерт на Фолклорен ансамбъл 'Тракия' и Гвардейския представителен духов оркестър. 

Кулминацията на празника ще е тържествената  заря проверка пред паметника на площад 'Съединение', по време на която слово ще произнесе президентът Румен Радев и която БНР ще предава пряко от  20.30 часа. 

Във Велико Търново, където Съединението за първи път е признато като политически акт от княз Александър Първи, честванията за 138-ата годишнина ще започнат в 10,30 часа с издигане на националния флаг пред Общината и празнично слово от кмета Даниел Панов. Ученици от Природо-математическата гимназия ще представят литературната композиция „Съединението прави силата“ . Денят на Съединението ще бъде ознаменуван и с празничен звън на камбаните в крепостта Царевец и във всички православни храмове. Пред паметника „Майка България“ ще бъде отслужен празничен благослов и с военен ритуал ще бъдат поднесени венци на признателност. Поклонение ще има и пред паметника на великотърновския генерал Сава Муткуров, един от идеолозите на Съединението. Почетният караул на Националния военен университет „Васил Левски“ ще премине в тържествен марш, а вечерта ще бъде излъчен аудио-визуалният спектакъл 'Звук и светлина'.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 25-09-2023

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83905 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.25552 BGN
  • chf 1 CHF = 2.0314 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2023 BulNews.Net