Зрелостниците се явяват на втора матура

23-05-2023

Вторият задължителен държавен зрелостен изпит по профилиращи предмети ще се състои днес. Изпитът започва в 8:30 ч.

Днес ще се състои и държавният изпит за придобиване на професионална квалификация - за учениците, които учат в професионални гимназии.

Втората матура е по профилиращ предмет, който се изучава в 11-и и 12-и клас. Предметите, от които избират зрелостниците са общо 18, но изпитите ще са 27, тъй като някои чужди езици се полагат на три нива.

На вторите задължителни държавни изпити се очаква да се явят близо 49 000 зрелостници, сочат данни на Министерството образованието и науката от март тази година. 

За втората задължителна матура по профилиращ предмет заявления са подали над 25 000 зрелостници, а за изпита по професия желание са заявили повече от 23 000. И тази година най-много от завършилите профилирани гимназии (над 12 000) са избрали да положат изпит по английски език, като втора задължителна матура. Желание да се явят на държавен зрелостен изпит по биология и здравно образование са заявили 2628 зрелостници, по география и икономика - 2588, по математика - 1732, а философия са избрали 1483.

Вместо втора задължителна матура, завършващите професионално образование и обучение полагат държавен изпит за придобиване на професионална квалификация. Над 11 500 от тях ще защитават дипломен проект, а близо 12 000 ще се явят на изпити по професията, включващи теоретична и практическа част.

На 19 май се състоя държавният зрелостен изпит по български език и литература (БЕЛ). На него бяха допуснати да се явят общо 47 650 зрелостници. Явиха се обаче 45 889 от тях, което е 96,3 процента от общия брой на допуснатите. 'Пътят на посвещаването в любовта' беше темата, по която зрелостниците писаха интерпретативно съчинение върху 'Посвещение' на поетесата Петя Дубарова на матурата по български език и литература на 19 май. Втората възможност беше есе на тема 'Живот в мрежата'. Тестът по БЕЛ се състоеше от 22 задачи с избираем отговор, 16 с кратък свободен отговор и две с разширен свободен отговор. Последният 41-и въпрос включваше писането на есе или на интерпретативно съчинение, като за втора поредна година за тях имаше две отделни теми.

По време на изпитната сесия май-юни Министерството на образованието и науката ще организира общо 83 изпита. Тук се включват първата, втората, допълнителните матури (включително изпитите по различните нива на чужд език), както и изпитите за валидирането на умения.

Близо 600 учители и университетски преподаватели от цялата страна ще оценяват в електронна среда изпитните работи от настоящата сесия на държавните зрелостни изпити.

Оценките от държавните зрелостни изпити ще имат тежест при приема на кандидат-студенти в 48 висши училища за академичната 2023/2024 гoдина, съобщи през февруари пресцентърът на МОН.

В повечето от тях бъдещите висшисти ще могат да избират дали в бала им да влезе оценката от приемния изпит или тази от матурата. Това показваше информацията, предоставена на МОН от 51 висши училища в България.

Само в три от тях оценки от държавни зрелостни изпити няма да се включват във формирането на бала. Това са Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ), Театралният колеж 'Любен Гройс' в София и Американският университет в Благоевград. Така е и при една част от специалностите в Националната музикална академия 'Проф. Панчо Владигеров', но при други държавният зрелостен изпит по професионална квалификация, положен в музикално училище, ще се признава и за приемен.

В четири висши училища няма да има кандидатстудентски изпити и приемът в тях ще става само с оценки от матура и дипломата за средно образование. Това са Националната спортна академия 'Васил Левски', Минно-геоложкият университет 'Св. Иван Рилски' в София, Европейският политехнически университет в Перник и Висшето училище по застраховане и финанси в столицата.

Софийският университет 'Св. Климент Охридски' ще признава оценките от държавен зрелостен изпит като конкурсни за кандидатстване в 118 от общо 120 бакалавърски програми.

В някои от висшите училища в бала ще влизат оценките и от приемните изпити, и от държавните зрелостни изпити. Така е в медицинските университети, където още от миналата учебна година, освен резултатите от приемните изпити по биология и химия, в балообразуването се включва и оценката от матурата по български език и литература. 
 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 13-06-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.81684 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.3183 BGN
  • chf 1 CHF = 2.02866 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net