Мария Габриел върна празна папка с първия мандат на президента

22-05-2023

Кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел върна празна папката с първия проучвателен мандат за съставяне на кабинет на президента Румен Радев.

Преди да върне мандата Мария Габриел и акад.Николай Денков дадоха дадоха брифинг, на който обявиха, че  ГЕРБ-СДС и 'Продължаваме промяната-Демократична България' са се споразумели да съставят правителство.

'Папката, която днес връщам, е празна. В нея, от името на ПГ на ГЕРБ, няма да допусна да влязат имена на хора, които не са вследствие на открити, ясни разговори на основата на принципи и отговорности, а са резултат на задкулисни договорки. Това не бих го допуснала', каза Габриел пред държавния глава.

'Виждаме много силна заявка за конституционно мнозинство за реформи, които ще позволят в България да има чувство на справедливост', добави тя.

'В последните 48 часа стана ясно въз основа на много разговори, че въз основа на силно мнозинство и въз основа на разговорите между първите две коалиции и много интензивни преговори, с разум, а не емоция, и взаимни отстъпки в името на една цел - България да има правителство с ясни принципи, цели и отговорности, - искам да споделя това, което заедно с ПГ на ПП - ДБ ще търсим като съгласие', посочи Габриел и добави:

'На този етап, заедно с акад. Денков, лидерите на двете формации, имаме ясно виждане на това, че вторият мандат трябва да бъде национален и да търси подкрепата на това конституционно мнозинство. Имаме съгласие за това двете сили да излъчат на ротационен принцип министър-председател и заместник министър-председател', със законодателна и управленска програма като здрава основа, и много ясно заявени отговорности'.

Президентът Румен Радев благодари на Мария Габриел за усилията да състави кабинет.

'Когато първият мандат не успее, всеки следващ означава още по-тежки компромиси. Пътят, по който сте се насочили, изисква много интензивна работа, И най-вече интензивна комуникация пред обществото. В рамките на следващите дни ще връча втория мандат на следващата най-голяма парламентарна група, но искам преди това да призова партиите да не бавят приемането на бюджета и важните закони', отбеляза държавният глава.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 27-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82549 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2837 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00003 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net