ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се споразумяха да съставят правителство

22-05-2023

Кабинет на ротационен принцип – за това са се разбрали ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Според проектът за съвместно управление, който ще се осъществи с втория мандат, през първите 9 месеца министър-председател ще бъде Николай Денков, а Мария Габриел ще бъде вицепремиер и външен министър. След края на този срок двамата ще разменят постовете си.

Това обявиха Денков и Габриел на съвместна пресконференция в Народното събрание.

Те обясниха, че това управление ще работи с 18 месеца диапазон. В края на всеки от тези периоди премиерът подава оставка, двете групи я гласуват и подкрепят номинацията на другата група.

Денков посочи, че в следващите месеци правителството се ангажира да реализира конституционна програма с реформа в прокуратурата и ВСС, да внесе бюджет с 3% дефицит, да стартира законодателната програма и да спази приоритетите за приемането в Шенген и Еврозоната.

Според Габриел след преговорите между двете политически сили е станало ясно, че има здрава основа, на която такова правителство може да стъпи и то да бъде работещо. 

Сега, когато е ясно, е невъзможно първият мандат да се реализира с подкрепата на 121 депутати, това, което предложихме на ГЕРБ-СДС е да се използва целият този натрупан импулс и да се стъпи на законодателната и управленската програма, по която имаме още малко да уточним, но е добра основа. Да стъпим и на състава, който след това може да бъде прецизиран според новите обстоятелства. Това заяви акад. Николай Денков.

Мястото на Мария Габриел в такъв кабинет е пределно ясно - тя може да помогне изключително много за реализиране на приоритетите ни в законодателните и управленски програми. Интегрирането ни в европейските структури, приемането ни в Шенген, еврозоната, изисква както сериозен експертен потенциал, така и сериозна подкрепа от европейските ни партньори и не знам по-добър парламентьор и представител в европейските институции от нея, който да помогне за реализирането на този приоритет, категоричен беше Денков.

Денков и Габриел обясниха, че са изработили първия съвместен документ заедно, нарекли са го Декларация за национално отговорно управление. Необходимо е тази декларация да получи подкрепа от парламентарните групи.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 20-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83594 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28431 BGN
  • chf 1 CHF = 2.02049 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net