Иван Гешев скъса оставката си

15-05-2023

В първото си изявление след като се завърна от САЩ преди ден главният прокурор Иван Гешев скъса театрално оставката си и я хвърли на земята. В съдебната палата на брифинг пред медиите той обяви, че не го е страх и че ще се бори 'срещу политическата мафия и олигархията'. Гешев нарече взрива до автомобила му на 1 май 'атентат' и 'опит да бъде убит'. 

'Работил съм само и единствено за България. За нейната сила и сигурност. Бях поканен вчера до 10 часа да си подам оставката. Беше споменато моето семейство'. 'Че някой ще натисне копчето „ентер“ с някакви неща, с някакви видеоклипове, затова по-добре да проява благоразумие', заяви още Гешев, без да поясни от кого е бил извикан и заплашван. 'Казаха ми, че съм сам на скалата, че там духа силен вятър', допълни той.

Гешев каза, че получил завоалирано  предложение стане посланик в Израел или в Турция, или евентуално да има политическа кариера, за което са му казали, е от Бойко Борисов.

'Излиза, че аз съм бъг в системата за някого и трябва да бъда отстранен, за да може системата да функционира и отново да се краде', каза главният прокурор. И категорично заяви, че въпреки всичко, което може да му коства случващото се в личен план, ще довърши мандата си. 

Кандидатът за премиер Мария Гбриел в първото си изявление на 11 май заяви, ще бъде внесено искане за освобождаване на Гешев поради уронване на престижа на съдебната власт.

Един ден по късно шестима членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет внесоха искане за предсрочното му освобождаване от поста главен прокурор заради тежко нарушение на служебните му задължения. 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 19-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83594 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28431 BGN
  • chf 1 CHF = 2.02049 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net