Зърнопроизводителите излизат на протест

29-03-2023

Националната асоциация на зърнопроизводителите започва от днес тридневни ефективни протестни действия на граничните пунктове при Видин, Русе, Силистра и Кардам.

Исканията на зърнопроизводителите са да не се удължава за България действието на европейския регламент за  безмитен  внос на стоки от селскостопански произход от Украйна.

Българските зърнопроизводители са подложени на засилващ се натиск от интензивния украински внос на зърнени и маслодайни култури в страната, който блокира изцяло търговията на родното производство Складовете на земеделските производители са пълни със залежала продукция. Пазар за българското зърно няма, а жътвата предстои след два месеца. Новата реколта няма къде да бъде прибрана и няма изгледи ситуацията да се подобри, ако украинският внос на селскостопански стоки в страната продължи, обяснява председателят на националната браншова асоциация Костадин Костадинов.

Между 10 и 11 часа  всеки ден до 31 март фермерите ще блокират с тежка техника четирите гранични пункта по северната ни граница. 

Едновременно с това по магистралите и главните пътища ще присъства само селскостопанска техника без да се блокира движението.

Ако след тридневният им протест няма резултат , са готови да продължат. 

Очаква се земеделци от Румъния също да подкрепят протеста.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 25-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82447 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28285 BGN
  • chf 1 CHF = 1.99738 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net