Радев: Приоритетна цел за България и Румъния е Шенген

15-03-2023

“Обща е отговорността ни за сигурността в региона. Приоритетна обща цел за двете ни държави е Шенген, и ние заявяваме нашата готовност за приемането ни все по-скоро”. Това заяви президентът Румен Радев след среща с румънския му колега Клаус Йоханис. 

Радев подчерта, че страната ще работи консолидирано за премахване на бариерата ни за Шенген, за по-бързото ни колективно присъединяване.  

От думите му стана ясно, че между двете държави е подписана съвместна политическа декларация за стратегическо партньорство. Румен Радев подчерта, че тя е израз на осъзнатата необходимост от надграждане на договорните отношения.  

'Документът предвижда засилване на двустранния политически диалог, насърчаване на икономическия обмен и трансграничното сътрудничество, подобряване на свързаността и инфраструктурата между двете страни, насърчаване на проекти, посветени на развитието на Дунавския регион, подобряване на енергийната сигурност, насърчаване на зелената енергия, сътрудничеството в областта на европейските въпроси и на отбраната и сигурността в контекста на многобройните трудности, причинени от агресивната война на Русия срещу Украйна', съобщават от президентската администрация на северната ни съседка.

Президентът на Румъния е на официално посещение в България по покана на Румен Радев. Българският държавен глава посрещна Йоханис с официална церемония на пл. „Св. Ал. Невски“.

Двамата държавни глави отдадоха почит пред Паметника на Незнайния воин в София. 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 02-05-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82481 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28811 BGN
  • chf 1 CHF = 1.9984 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net