Конгресът на БСП изключи 13 делегати

13-02-2023

Kонгресът на БСП изключи 13 делегати - Светлана Шаренкова, Ана Пиринска, Петър Витанов, Николай Бериевски, Петя Михалевска, Костадин Дурчев, Ленко Петканин, Атанас Атанасов, Петко Димитров, Валери Жаблянов, Ралица Андреева, Ваня Добрева и Мартин Жлябинков. Решението беше взето с 490 гласа 'за', 82 'против' и 28 въздържали се, предаде БТА. 

Предложението за обсъждане на партийния статус на тези делегати и налагане на мярка за партийно въздействие 'изключване' направи Таско Ерменков.

Сред мотивите за изключването на делегатите бяха нарушаване на принципа на демократичното единство,
на изискванията да работят за изпълнение на решенията на партийните органи и за организационно-политическото единство на партията, както и нарушаване на изискването с поведението си да пазят доброто име на партията.

Пак по предложение на Таско Ерменков с 498 гласа 'за', 15 'против' и 24 'въздържал се' Конгресът потвърди изключването на Кирил Добрев и изваждането му от състава на Националния съвет на партията.

В началото на конгреса в събота, на който присъстваха и представители на дипломатическия корпус, евродепутатът Петър Витанов поиска първа точка в дневния ред да бъде прекратяване на правомощията на председателя на БСП Корнелия Нинова. Предложението му обаче не беше подложено на гласуване от ръководещия заседанието Георги Свиленски, който обясни, че е противоуставно. Искането на Витанов беше подкрепено и от други социалисти, сред които и Крум Зарков.

Малко по-късно в събота бившият министър на отбраната и дългогодишен депутат от левицата Ангел Найденов написа
във Facebook, че 'след 43 години членство, от които 33 години в БСП, прекратявам членството си в партията'. 

'След днешното заседание на Конгреса на БСП, след всичко случило се на него,
след приетите решения и особено след саморазправата с част от хората, имащи собствено мнение и позиции, различни от тези на ръководството, нямам място в БСП', посочва той. 
 

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 26-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82549 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2837 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00003 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net