Служебният кабинет "Донев 2" встъпи в длъжност

03-02-2023

Вторият служебен кабинет на Гълъб Донев официално встъпи в длъжност.  

Държавният глава Румен Радев представи задачите и приоритетите на служебното правителство на официална церемония в Гербовата зала на президентството. 

„Основна задача на правителството е подготвяне на честни и прозрачни избори и тя се усложнява на фона на новите промени в Изборния закон. Аз вярвам, че вие ще направите всичко необходимо, така че гласът на българските граждани да не бъде изкривен“, каза президентът. 

„Основните приоритети във вашата по-нататъшна дейност трябва да бъдат насочени за гарантиране на покупателната способност на българските граждани и борба с обедняването, подкрепа на най-уязвимите, ограничаване на монополите и спекулата, подобряване на основите за икономическо развитие, подкрепа на родните производители и привличане на чуждестранни инвестиции, допълни Радев.

Сигурността и укрепването на държавата, както и европейската интеграция на страната също остават постоянен ангажимент на служебния кабинет на Гълъб Донев.

„Очаквам още по-голямото укрепване на охраната на границата във взаимодействие с ЕК, на борбата с престъпността, финансовите престъпления, беззаконието по пътищата и наркоразпространението. Очаквам да продължите усилията си за укрепване на държавността, правосъдната реформа, борбата с корупцията, въпреки абдикацията на парламента и нежеланието да вземе необходимите решения“, каза държавният глава. 

Румен Радев очаква проектът за изграждане на Национална детска болница и подготовката на проекта за спешна медицинска помощ по въздуха да продължат да се развиват. По думите му в борбата с кризите и злободневието не трябва да забравяме, че носителят на бъдещия прогрес на нацията са децата и младите. 

Всички приоритети на служебното правителство трябва да работят най-много за българските граждани, каза държавният глава. 

Президентът направи равносметка на работата на служебните министри през последните шест месеца. Във второто служебно правителство с премиер Гълъб Донев, всички министри, с изключение на Велислав Минеков, запазиха постовете си от предходното. 

„Точно преди шест месеца поехте отговорност за управление на страната в труден момент.  Въпреки ограничените инструменти на една изпълнителна власт без парламентарна подкрепа, вие успяхте да спрете свободното падане на държавата, да парирате насадените кризи, да проведете честни избори и да откриете нови възможности за възходящо развитие на страната“, каза Радев.

„Върху вас се стовариха всички тежести на кризите и бяхте принудени да работите денонощно за тяхното преодоляване, съчетавайки това с писане на закони, безкрайни изслушвания в парламента и отбиване на политически атаки. Доказахте, че имате характер не само да преодолявате предизвикателствата, но и да взимате отговорни решения за бъдещето“, каза президентът.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 31-03-2023

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.79665 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2184 BGN
  • chf 1 CHF = 1.96309 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2023 BulNews.Net