"Има такъв народ" задейства процедурата за референдум за президентска република

23-01-2023

Инициативният комитет, който настоява за смяната на формата на управление в страната, внася днес уведомление до председателя на 48-то Народно събрание.

Това съобщиха от комитета. Уведомлението ще бъде внесено в 11:00 часа. С това започва процедурата по събиране на подписка за провеждане на национален референдум. Въпросът в националното допитване е:

'Подкрепяте ли произвеждане на избори за Велико народно събрание, което да реши въпросите за промени във формата на държавно управление от парламентарна република в президентска република?'

Уведомлението ще бъде внесено от представители на комитета в парламентарната администрация.

В съобщението за старта на инициативата не се уточнява кои са представителите на комитета. То обаче е изпратено от човека за връзки с медиите на 'Има такъв народ' - Ася Тодорова.

Миналата година Слави Трифонов анонсира, че обмисля да предложи промяна на държавния модел за управление. Впоследствие Ива Митева, уточни, че по-скоро става въпрос за полупрезидентска република, в която президентът ще посочи министър-председателя и кабинета, а Народното събрание ще се избира пряко и ще контролира изпълнителната власт. 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 31-03-2023

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.79665 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2184 BGN
  • chf 1 CHF = 1.96309 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2023 BulNews.Net