Канцлерът на Австрия Карл Нехамер пристига на официално посещение в България

23-01-2023

Канцлерът на Австрия Карл Нехамер пристига на посещение у нас, за да се запознае с мерките, които страната ни е предприела за опазване на външните граници на ЕС. Визитата е по покана на президента Румен Радев. Нехамер и министърът на вътрешните работи Герхард Карнер ще посетят регионалната дирекция 'Гранична полиция' в Елхово.

В прессъобщение, публикувано преди посещението, австрийският канцлер поставя изискване за 'пълна подкрепа на България и Румъния и най-после конкретни акции от страна на ЕК за укрепване на защитата на външните граници'. Но ветото за Шенген остава, подчертава Нехамер.

Докато Шенгенското пространство не функционира и например Германия извършва контрол по границите с други държави от Шенген, каквато е Австрия, не можем да разширяваме това пространство. Виена изразява и съжаление, че България е оставена сама да охранява своята около 240-километрова граница с Турция, която е и външна граница на ЕС.

В края на миналата година Австрия и Нидерландия не позволиха на България и Румъния да се присъединят към Шенгенското пространство, като основният мотив бяха проблемите с незаконната миграция.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 25-02-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.80527 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.29181 BGN
  • chf 1 CHF = 2.05401 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net