На първо четене: Националното следствие става независим орган, шефът му ще разследва главния прокурор

27-01-2023

Националната следствена служба(НСлС) отново ще бъде независим орган в състава на съдебната власт. За целта НСлС излиза от системата на Прокуратурата. Това реши парламентът, който прие на първо четене промените в Закона за съдебната власт, внесени от 'Възраждане', със 117 гласа 'за'. Подкрепата дойде от депутатите на ГЕРБ, ДПС, БСП и на вносителите, както и на един депутат от 'Продължаваме промяната' - бившия шеф на Следствието Бойко Рашков. 

Против бяха единствено народните избраници на 'Демократична България' и четирима от ПП, като останалите от групата им се въздържаха. 'Въздържал се' гласуваха и депутатите на 'Български възход'.

Наред с възстановяването на предишната независимост на Националното следствие, законът въвежда и механизъм за контрол над главния прокурор. Той вече ще може да бъде разследван заедно със своите заместници от директора на Националната следствена служба при съмнение за извършено престъпление.

Шефът на следователите ще може да предлага на ВСС предсрочното отстраняване на обвинител N:1, когато са налице законовите основания за това. В проекта се предвижда директорът на Националната следствена служба да получава функциите и на разследващ прокурор, когато се отнася до обвинител N:1 и заместниците му. 

Пленарната зала прие и законопроекта за промени в съдебната власт, внесени от Министерския съвет, който предвижда засилване на ролята на Инспектората към Висшия съдебен съвет за превенция и противодействието на корупцията в съдебната власт. Въвежда се и изискването Инспекторатът към ВСС да приеме Кодекс за етично поведение на българските съдии и на българските прокурори. Проектът на правителството е продиктуван от ангажименти, свързани с Националния план за възстановяване и устойчивост. 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 26-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82549 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2837 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00003 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net