БСП ще върне неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство

21-01-2023

В началото на следващата седмица БСП ще върне неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство, обяви лидерът на формацията Корнелия Нинова.

'Търсихме решение за излизане от политическата криза. Поканихме всички лидери от парламентарно представените партии. Решихме: връщаме третия мандат на президента в понеделник', обяви тя на специално свикан извънреден брифинг в НС.

След съвместно заседание на Изпълнителното бюро и на парламентарната група, на което са обсъдени разговорите с останалите лидери по-рано днес и стъпките оттук нататък, Нинова поясни:

'Отнасяме се изключително отговорно към задачата за третия мандат, изведохме 4 най-важни приоритета за България, търсехме това, което да ни обедини, а не разделя', обясни тя.

Корнелия Нинова настоя, че днес с лидерите на ГЕРБ, ДПС и 'Български възход' не са разговаряли за коалиционна формула и за правителство, а за да обсъдят как да бъдат решени важните за страната въпроси.

Направихме всичко възможно, опитахме да намерим общите приоритети, увери Нинова  Затова според нея БСП не може да бъде държана отговорна за проваления опит за съставяне на кабинет:


'Внушението, че за това би бил виновен третият мандатоносител , който и да е той, е манипулация. Отговорността е преди всички на първия, на втория и разбиране на третия, но след като първият не успява и вторият не успява, едва ли отговорността трябва да се носи от третия'.

Тя допълни, че БСП остават отворени за разговори с всички.
По повод упреците на бившите коалиционни партньори от ПП и ДБ, че се подготвя управленска коалиция между БСП и ГЕРБ, Нинова заяви:

'Ние съзряхме такава между тях и ГЕРБ и я нарекохме 'Коалиция на войната'. Те не се гнусяха да гласуват нови самолети, износ на оръжие за Украйна, да няма бюджет за 2023 г. И тогава това не беше проблем за  тях да гласуват с ГЕРБ. Не приемаме етикети. Съдете за нас по действията, а не по думите и по внушенията'.

Изявлението й дойде часове след свиканата от нея лидерска среща в парламента. На нея присъстваха Бойко Борисов, Мустафа Карадайъ и Стефан Янев, а останалите лидери на парламентарно представените партии не се явиха.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 20-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83594 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28431 BGN
  • chf 1 CHF = 2.02049 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net